Генералният консул, който заплени българите в Чикаго



На 9 юли т.г., след почти 5 години на поста генерален консул, Симеон Стоилов се прибра в България

Симеон Стоилов на форум на Българо-американската асоциация в Чикаго, април 2011 г. На тази снимка генералният консул е на първия ред в средата, а в ръцете му е двумесечният му тогава син.

Симеон Стоилов на форум на Българо-американската асоциация, който се провежда малко след като той идва тук като генерален консул. Чикаго, април 2011 г. Г-н Стоилов е седнал на първия ред (четвъртият отдясно наляво), а в ръцете му е двумесечният му тогава син.

Със Симеон Стоилов се запознахме на премиера на книга от български автор в „Първи български културен център“ в Чикаго. Не мога да кажа дали това бе първата му поява на културно събитите, защото през всички тези години той едва ли има пропуснато събитие и срещи на българите в най-големият български град извън България.

Г-н Стоилов на фолклорния фестивал

Г-н Стоилов на фолклорния фестивал „Верея“, април 2015 г.

Освен на премиери на книги и литературни четения, художествени изложби, църковни храмови празници, българските концерти и годишните фестивали, Стоилов бе гост и на почти всички училищни тържества в Чикаго. А българските училища в Чикаго са много. Да изброявам ли инициативите на многобройните обществени организации на българите тук, на чиито покани той никога не отказа присъствие?!

Генералният консул на честване на българския национален празник в Чикаго, 2016 г.

Генералният консул (на преден план вляво на снимката) на поредното честване на 3-ти март в Чикаго, 2016 г. На снимката се виждат и учителки от българските училища в Чикаго, между които е Боянка Иванова, директор  на първото българско училище тук  „Джон Атанасов“.

Той продължи традицията по издигането на българския национален флаг на 3-ти март пред кметството на Чикаго в Даунтаун, но и я доутвърди и разшири с нови попълнения на български фолклорни,танцови и музикално певчески състави, та българският национален празник придоби още по-български облик. Негова бе идеята и инициативата за Фестивала „Celebrate Bulgaria“ в Ботаническата градина на Чикаго, на чието първо представяне присъства президентът на Р. България Росен Плевнелиев.

Симеон Стоилов (крайният вдясно) на Втория форум на българските училища от Западното полукълбо. Чикаго, 23.04.2016 г.

Симеон Стоилов (крайният вдясно) на Втория форум на българските училища от Западното полукълбо. Чикаго, 23.04.2016 г. Гости на форума са вицепрезидентът Маргарита Попова, евродепутатът Ангел Джамбазки, председдателят на Комисията по политиките за българите в чужбина по това време Румен Йончев и др.

Симеон Стоилов прегърна идеята на Съюза на българските писатели в САЩ и по света за издигане бюст паметник на Алеко Константинов в Чикаго, като я дообогати с включването и на Джанюариъс Макгахан, и да се превърне тя в български мемориален комплекс. И само времето не му достигна за нейното осъществяване.

Г-н Стоилов на българо-македонска футболна вечер в Чикаго. 19.12.2015 г.

Г-н Стоилов на българо-македонска футболен турнир в Чикаго, 19.12.2015 г.

Човек работлив, подвижен, отзивчив, отдаден изцяло на своята дейност на полза роду, генералният консул Стоилов си тръгва от Чикаго, оставяйки надеждата в българската диаспора, че България я има, макар и на хиляди мили отвъд океана.

Генералният консул на честване на Васил Левски в Чикаго, организирано от няколко български училища. 19.02.2014 г.

Генералният консул на честване на Васил Левски в Чикаго, организирано от няколко български училища. 19.02.2014 г.

В такива случаи обикновено се казва на добър час и СБОГОМ!

 Г-н Стоилов (третият отляво надясно) на на чигагската премиера на литературния сборник

Г-н Стоилов (третият отляво надясно) на чигагската премиера на литературния сборник „Черга пъстроцветна“, 26.06.2016 г. До него е председателят на СБП в САЩ и по света Георги Витанов Богат. На тази снимка се виждат още авторите от сборника Виктор Хинов, Людмила Билярска, Райна Недялкова- Качулкова и Симеон Гаспаров.

Но защо ли моето шесто чувство, което никога не ме е лъгало, ми подсказва да не казвам това! Затова казвам: ДОВИЖДАНЕ! И до НОВИ СРЕЩИ!

 

Георги Витанов Богат


Четете още:

🔴 "Отворено общество": Все повече хора одобряват израза "България на българите"

🔴 Внимание! Бактерии!

🔴 Българите се връщат по селата





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе