Стефан Обрейков завещава 500 хил. лв. на БАН през 1940 г.



Стефан Обрейков (9 март 1861 – 18 март 1940) е индустриалец и търговец, роден в Клисура. Завършва Пловдивската гимназия. Учителства в гимназията в Прилеп, след което завършва висше търговско училище в Киев и Одеската търговска академия.

В Одеса отваря своя фирма (1884) и се занимава с търговия. След завръщането си в България участва дейно в работата на Пловдивската търговско-индустриална камара, първоначално като член на комисии, а по-късно като неин председател (1909–1912; 1920–1924) и подпредседател.

Участва в образуването на професионалната организация на търговците и индустриалците в Пловдив, чийто председател е дълги години. Избиран е за общински съветник, помощник-кмет на Пловдив, а по-късно и за Пловдивски окръжен съветник и народен представител. Умира в Пловдив.

На 9 септември 1940 г. д-р Обрейко Ст. Обрейков, в изпълнение на последното желание на баща си, съобщава на председателя на БАН за дарение от 500 хил. лв. Сумата е внесена в ББК – клон София, за основаването на фонд „Стефан Обрейков“ при БАН. Волята на дарителя е всяка година на празника на Св. Стефан да се дава награда на отличил се беден ученик от Търговската гимназия при Пловдивската търговска индустриална камара.

Волята на дарителя била също всяка втора година да се дава награда за ценно постижение в областта на родната наука и култура.

На 11 декември 1941 г. комисия в състав акад. Михаил Арнаудов и акад. Стоян Романски изработват наредба за управление на фонда.

През 1943 г. награда от фонда (20 хил. лв.) получава известният композитор, пианист, диригент и изследовател на българската народна песен Ангел Букурещлиев. Неговите заслуги към музикалната култура в България са високо оценени от композиторите Петко Стайнов и Андрей Стоянов, художника-карикатурист Александър Божинов и скулптора Иван Лазаров.

През 1945 г. УС на БАН дава наградата на акад. Любомир Кръстанов за заслуги в областта на метеорологията и физикохимията.

Към 1 януари 1946 г. фондът възлиза на 530 846 лв., а последните сведения са от 1 януари 1951 г., когато възлиза на 520 136 лв.

Благотворителната дейност на Стефан Обрейков е представена в енциклопедията на дарителството "Дарителските фондове и фондации в България 1878 - 1951 г.".

Тази рубрика във Vesti.bg се осъществява по идея и със съдействието на Българския дарителски форум (БДФ), издател на енциклопедията.


Четете още:

🔴 Високи температури до събота, после времето ни готви лоша изненада

🔴 Стефан Данаилов: Имал съм забежки като всеки човек

🔴 И това го има! Абитуриент от ромската махала ще учи колеж в Бирмингам





Източник: Вести





Коментари

горе