Изкушение или изпитание са водите на Сливовдолския водопад



Мнозина се питат къде да отидат през уикенда само за един ден. Близостта на Родопите до Пловдив предлага редица пътеки, по които и хора, които не са заклети туристи, могат да стигнат до интересни места.

Едно от тях е Сливовдолският водопад над Бачково.

Водопадът се намира в най-големия биосферен резерват на Родопите - Червената стена, близо до Бачковския манастир. (Вижте красивия Бачковски манастир, заснет от дрон и научете интересни факти за него във видеото горе)

До началото на пътеката се стига лесно, тя тръгва точно след третия тунел по пътя Асеновград - Смолян, на 30 км от Пловдив.

Червената стена е обявен за резерват през 1962 година,

разположен е в долината на Чепеларската река, както и по планинския рид Добростан в Западните Родопи. На територията на резервата се намира долината на река Сушица.

Сливовдолското падало, както е известен водопадът, е най- високото в Родопите - водата пада от височина 50 метра.

По следите от мъх на скалите личи колко голям е напролет след топенето на снега. През лятото водната стена е по-малка, но все така живописна.

Козята пътека следва течението на реката, но върви срещу него.

Реката се пада ту от едната страна, ту от другата - поне на пет места тя се пресича по сковани от трупи дървени мостчета. Пътеката е неравна, трябва да се внимава на всяка стъпка, защото на места се издига на десетина метри над реката.

На най- опасните участъци, където ширината и не надминава метър, има метални въжета по скалите за опора. Зеленината е удивителна, разнообразието на растителни видове е една от причините районът да бъде обявен за резерват. 

Водопадът е красив, но ако туристите съберат сили и изкачат още един стръмен участък, попадат на място, което няма скоро да забравят.

Поляна точно над водопада предлага почивка, а в дъното ѝ водата пак блещука в каскади сред скали с мъх. Най-красивата гледка е скрита зад тях- величествена стена от скали, целите в зелен мъх, върху които падат водни струи. 


Четете още:

🔴 Стефан Обрейков завещава 500 хил. лв. на БАН през 1940 г.

🔴 Високи температури до събота, после времето ни готви лоша изненада

🔴 Стефан Данаилов: Имал съм забежки като всеки човек





Източник: Вести





Коментари

горе