Снимки, които ще ви накарат да преоткриете София



Стресът на ежедневието в многомилионния град, неуредиците с градския транспорт, проблемите с инфраструктурата и честите ремонти са само част от причините, които карат жителите и гостите на София постоянно да се оплакват, да правят сравнения с други градове, да не харесват столицата на България.

Но София е красива! Но София е пълна с древни забележителности! Но София е европейска столица! Стига да имаш сетивата да видиш и усетиш всичко това!

Фотографът Елина Нинова ни показва истинското лице на София - каквато е била в миналото, каквато е в момента, каквато ние я правим за бъдещите поколения.

Елина обича да пътува и да снима, но София е най-голямата й слабост, най-любимата й тема. И това си личи във всяка една снимка, която тя прави за(на) София. Защото София го заслужава!

"Обичам София такава, каквато е - с новите й сгради и старинните храмове; с лъскавите молове и тротоарната търговия; с европейската архитектура и с ориенталската разхвърляност; със старите, раздрънкани трамваи и с модерното метро; с широките, задръстени от коли булеварди и с тесните улички и малките дворчета; с големите паркове и с дърветата по улиците; с бабите, седнали на пейките пред входовете на панелните блокове, на раздумка, като на село; с аромата на печени чушки през лятото и на кисело зеле през зимата", споделя Елина Нинова.

Показваме ви част от "София - в образи и думи" - страница за художествени фотографии и текстове, свързани със столицата, нейната история и съвременност. Останалото може да видите на: Elina Ninova - Photography.

София през един обикновен есенен ден

Есенна соната 

Градината на Двореца през есента

Прелестната къща на Димитър Яблански - изтъкнат финансист и бивш кмет на София, се намира на бул. "Цар Освободител" №18 и е построена през 1906-1907 г. по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер Богато орнаментираните прозорци, балкони и цялостната украса на фасадата са дело на друг австриец - дворцовия декоратор и скулптор Андреас Грайс

Старинната стена, намираща се на малка уличка в кв. "Лозенец", погрешно е наречена от столичани "Римската стена". За учените няма спор, че това е османски градеж, датиращ най-вероятно от XVI век. За това какви функции е изпълнявала и част от какво се явява – няма сигурен отговор

Вътрешни дворчета

София по залез

Фонтанът пред Президентството

Бул. "Цар Освободител"

Ул "Лавеле" 30. Сградата е построена през 1912 г. по проект на арх. Георги Фингов. В нея се е помещавало Стопанско училище "Княгиня Мария Луиза", а днес е Музей на МВР. От 1976г. сградата е обявена за паметник на културата

Софийски сецесион. Детайл от сградата на "Алабин" и "Лавеле" 

Софийската архитектура от началото на XX век. Ул. "Алабин"

Софийската архитектура от началото на XX век. Ул. "Алабин" и "Лавеве". Сграда от 1911 г. 

Балконче, погледнато отдолу - детайл от сградата на на ъгъла на ул. "Алабин" и ул. "Цар Асен"

Детайл от сградата на на ъгъла на ул. "Алабин" и ул. "Цар Асен"- "Себат Фархи". Сградата е изпълнявала функциите на доходно здание с няколко жилищни етажа и магазини в партера. И до днес е запазена почти непроменена. Пищната декорация на фасадата и покрива, затрудняват поддръжката им и за съжаление още не е реставрирана



Четете още:

🔴 Джоко Росич за приятелите, свободата и любовта

🔴 КАК НАМРАЗИХМЕ РУСНАЦИТЕ?

🔴 Историческа реч на премиера на Унгария





Източник: highviewart





Коментари

горе