Църква "Св. Георги" - Златолист



Храмът е построен в 1857 година според релефен надпис и кръст на източната фасада и представлява едноапсидна трикорабна каменна псевдобазилика, дълбоко вкопана в земята. Апсидата е малка, на запад има притвор и женска църква. Покривът е двускатен с керемиди. Над централния кораб има поставен по-късно осмостенен купол. В югозападния ъгъл има дървена камбанария. Корабите в интериора са разделени от два реда по седем дървени колони. Стълбовете и капителите им са измазани и изписани, а полукръглите арки, които ги свързват също са изписани. Таваните са дъсчени, а подът е от каменни плочи. Църквата е обявена за паметник на културата.

В тази черква в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна (1883-1933).Монахинята Стойна, родом от село Хазнатар, Серско, е била прочута лечителка, изцерявала е душевни и физически страдания. Наричали са я майка и пророчица, притежавала е пророческа сила, била е една необикновена жена. Сочена е като предшественичка на ясновидката Ванга. В женското отделение е запазена килията в която е живяла Преподобна Стойна. Днес стаичката е съхранена във вида, в който Пророчицата я е оставила. Вътре всеки посетител влиза бос и оставя по нещо от себе си за здраве. В двора на черквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата, където всеки вярващ ѝ отдава почит.

Край църквата има 1300-годишен чинар. За старото дърво съществува поверие, че болките на всеки, който застане до короната му, изчезват. А този, който седне и се полюлее на люлката, завързана за клоните на вековното дърво, ще се радва на завидно здраве.


Четете още:

🔴 Домашно сирене

🔴 16-годишен ученик развива успешен бизнес с лешници

🔴 Снимки, които ще ви накарат да преоткриете София





Източник: opoznai





Коментари

горе