АКО ПОЛЗВАШ ПАРНО, ПРОЧЕТИ ТОВА! ПЛАЩАШ ЯКИ ПАРИ АКО НЕ СИ НА АДРЕСА, КОГАТО...



Изминалият отоплителен сезон бе по-кратък с около 15 дни и с около градус по-топъл. Цената на топлинната енергия също бе по-ниска с около 20 %.
Това заяви на пресконференция в БТА управителят на фирмата за дялово разпределение ТЕХЕМ Милена Стоянова.

"Сезонът е чувствително по-изгоден за клиентите в сравнение с предходния", каза Стоянова, която представи изравнителните сметки на софиянци.

Основна причина за доплащане е неосигурен достъп до уредите за дялово разпределение. Клиентите, които не са съгласни със сумите за доплащане, е добре да покажат своите аргументи, пише "Нюз.бг". От дружеството уверяват, че след 3-месечен срок корекции не се правят.

До м.г. при неосигурен достъп се е начислявало до 140 л на денонощие. Сега на клиентите на Топлофикация, които не са осигурили достъп им се начислява разликата между общия водомер и отчетите на индивидуалните клиенти - товаможе да стигне до 100 куб. м вода на човек на сезон, поясни шефката на дружеството.

Тя поясни, че дори клиенти, които имат дистанционни уреди за отчет на топлинната енергия може да са в списъка за доплащане, ако не са осигурили достъп до водомерите си, за да се види колко топла вода са похарчили. На санкция и начисляване на служебен разход за топла вода подлежат и клиентите, които имат стари водомери.

(Припомняме, че дори водомерите ви да са работещи, ако са надхвърлили срокът, определен от дружеството за разпределение на вода в София, те се смятат за негодни и на клиента му се начислява сметка на база в зависимост от броя на членовете в домакинството - б.р. Според Приложение № 1 (към процедурата за откриване на индивидуални партиди).

Около 300 са сградите на дистанционен отчет в София, които са към тяхното топлинно дружество. "Някои са предпочели уредите с дистанционно отчитане. Почти половината, които не са осигурили достъп са с дистанционно отчитане, но имат стари водомери подлежат на санкция", стана ясно от пресконференцията.

От дружеството класифицират имотите до 50, до 70 и до 100 кв. м. За най-малките жилища отоплителният сезон е около 340 лева, за средните - около 450 лева, за най-големите - около 580 лева. Топлата вода е за 12 месеца, а отоплението е за около 6 месеца.

От дружеството уверяват, че около 20 % по-ниска е цената на топлинната енергия за отминалия сезон. През миналогодишния отоплителен сезон цената на топлинната енергия се е променяла 4 пъти. Сега е около 85 лева за сезона, правят обобщени сметки от дружеството и уверяват, че заради топлото време и малко по-краткия сезон имало намаление на цената на топлинната енергия.

Относно опитите да се манипулират дори дистанционните уреди, от дружеството уверяват, че те имат различни сигнали за грешки. Понякога ситуацията е тривиална. Има случай, при който уредите излъчват сигнал, че са били демонтирани. При месечния отчет това се хваща веднага, при годишния - със забавяне. Клиентите с такива сигнали са търсени от Топлофикация и им се начислява служебна енергия, ако се потвърди, че клиентът е злоупотребил, увери Стоянова.

От дружеството признават, че водомерите с дистанционно отчитане са доста по-скъпи от другите уреди и припомнят, че има възможност за наем. Трябва общо решение (на целия вход, блок - б.р.), за да влезе в сила месечен дистанционен отчет, припомнят от дружеството.

В повечето градове извън София се прави месечен отчет. Хора с монтирани дистанционни уреди на радиатори и водомери нямат изравнителна сметка и не присъстват в статистиката, увери Стоянова.

Понякога дефектиралите уреди може да доведат до по-високи сметки - да бъде начислен служебен разход на топла вода или парно.

Кражбите се установяват инцидентно. В Края на сезона да се установи, че някой е злоупотребил, е невъзможно, увериха от дружеството.

Възможно е доплащане да има за клиенти, които са демонтирали уредите си и то да е заради топлата вода. Може да е промяна в инсталираната мощност. Конкретното дружество има около 204 хил. клиенти в около 6 хил. сгради.


Четете още:

🔴 Ще ви настръхне косата! Вижте от какво се правят любимите бонбони на децата ви...

🔴 Хороскоп за деня: РИБИ Овладейте остротата си, ВОДОЛЕЙ Емоционално напрежение ...

🔴 Нови успехи за младите ни математици





Източник: bradva





Коментари

горе