"Каръци" с Голямата награда на фестивал в Швеция



Разкъсан между старото и новото, селското и градското, този филм отразява живота в малко българско градче, казват от журито на фестивала.

„Каръци“ на Ивайло Христов получи поредното си признание – българският филм е големият победител в първото издание на шведския фестивал за международно кино High Coast. Заглавието, което е носител и на „Златен Георги“ от Москва (2015), спечели голямата награда Grand Prix, както и отличието за най-добър игрален филм.

„Изящно произведение на изкуството с добър разказ и страхотни изпълнения, което си проправя път дълбоко в сърцата ни. И великолепен пример, че понякога просто трябва да си умел с осветлението, за да направиш един филм наистина колоритен.“

С тази мотивация журито на първия High Coast дава Голямата си награда на „Каръци“. Малко по-рано при обявяването на победителите в неделя стана ясно, че заглавието на Ивайло Христов е лауреатът и в категорията за най-добър игрален филм:

„Разкъсан между старото и новото, селското и градското, този филм отразява живота в малко българско градче. Докато безупречната черно-бяла картина дава на селището мрачна аура, впечатляващите персонажи са пълни с живот“.

High Coast International Film Festival е тридневно събитие (през 2016 – 19-21 август), което се фокусира върху независимото кино. Организаторите посочват, че няма специални секции за съвременно кино или по определени теми – а в селекцията се разглежда филмът като изкуство, като средство за изразяване и артистично изследване.

„Каръци“ на Ивайло Христов направи премиерата си на Международния филмов фестивал в Москва през юни 2015 г., когато спечели и голямата награда „Златен Свети Георги“. В България заглавието тръгна по кината в началото на юни тази година. „Каръци“ спечели и шест награди, включително за най-добър филм, от Националната филмова академия у нас. Творбата имаше цели 12 от 13 възможни номинации за отличията.


Четете още:

🔴 ИСЛЯМИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

🔴 ЖЕЛАЯ ТИ ДОСТАТЪЧНО…

🔴 Днес е славен ден – 139 години от героичните боеве на Шипка





Източник: Площад Славейков





Коментари

горе