Източните Родопи са Terra incognita за масовия туризъм



Венета Николова - Пътешествия без край

Знаете ли, че Източните Родопи са най-богатата на тракийски мегалитни паметници част от Балканите. Че поречието на Арда е осеяно със скални светилища, долмени, пещери, крепости и т.н. и т.н. ?? А знаете ли че по тучните планински склонове на воля пасат огромни стада бикове и крави от редкия вид родопско късорого говедо, а компания им правят каракачански овце, характерни с дългата си, бухнала козина?

А какво да кажем за препускащите диви коне – т.нар. тарпани, внесени от Холандия и кръжащите високо в небето лешояди,  превърнали се в истински „знаменитости”, които често попадат във фокуса на обективите на орнитолози от цял свят?  Това е едно от последните диви кътчета на Европа, неподвластни на времето и неудържимата урбанизация, успяла да обезличи останалата част на Европа, в т.ч. и нас. Хубавото е, че родопските общини Маджарово и Крумовград, край границата ни с Гърция, са все още неизследвани от масовия туризъм, благодарение на което тук рядко ще срещнете типичните примамки за съвременния консуматор.

dsc_0144-2

Забравете за загрозяващите пейзажа рекламни билбордове, за заведения, сергии за сувенири…. Та в този планински кът почти няма хотели! По-вероятно е да попаднете на селска къща за гости, оборудвана с всичко необходимо за пълноценна и най-вече романтична почивка на село. Има и друг вариант – да си наемеш вила.

На места под наем се предлагат реставрирани старинни селски къщи.  Отвън те по нищо не се отличават от повечето захабени от времето постройки, но вътре са обзаведени с луксозни спални и камини, с модерни кухни с чисто нови печки, хладилници.

dsc_0259

Но щом сте попаднали тук, значи обичате покоят и тишината. Така че вероятно ще оцените факта, че тук голяма част от населените места са с по четиридесет-петдесет жители, а някои от селата са обезлюдени и от години пустеят.

В околностите на някогашното миньорско градче Маджарово, което  днес наброява едва петстотин постоянни жители, могат се наблюдават около седемдесет на сто от всички грабливи пернати, обитаващи Стария континент. Гнездящите в скалите край Маджарово представители на белоглавия, черноглавия и египетския лешояд са се превърнали в търсена „мишена” за снимки, макар и в далечен план… В Природозащитния център край Маджарово с радост ще ви разкажат за птичия свят на планината и ще ви покажат къде гнездят някои от най-редките пернати видове „Вярно е, че голяма част от тези земи са облагородени от човешка ръка, но хората не са ги унищожили, както е на много други места в Европа! Тук ще откриете едно от най-големите биоразнообразия на континента” споделя холандския природозащитник Франк Зандеринк. Не само холандци, но и французи, германци, скандинавци, а и все повече българи откриват за себе си този благословен от природата край.

dsc_0231-2

Мнозина с неохота споделят преживяванията си в стремежа да съхранят района такъв, какъвто е, далеч от набезите на масовия туризъм.

Разходете се като тях по течението на река Арда, за да зарадвате сетивата си с необичайни гледки, птича песен и аромат на цветя и билки. Водите й се провират път в подножието на скални зъбери, оформяйки великолепни меандри с почти нереална красота. А асфалтираният път лъкатуши край пясъчните им брегове и отвежда към забравени от Бога местенца. В къщата за гости “Дивата Ферма” в село Горно поле ще ви нагостят със задушено телешко в тиква или с баница с булгур. Домакините се занимават с биоземеделие и отглеждат редкия вид късорого говедо и каракачански овце, които пасат свободно в околностите.

dsc_0391-1

Носталгия  навява местността край изоставеното село Сбор, разположено сякаш накрая на света. Близо до останките от някогашните му къщи, рушащи се от природните стихии, броди табун диви коне, т.нар. тарпани. Внесени през 2011 година от Холандия, с идеята да пасат и да възстановяват естествените екосистеми, те са се превърнали в туристическа атракция. Атракция са и носиите от този край, искрящи с всички цветове на дъгата, които се пазят по стари долапи и скринове и се обличат само по празници.Тогава всички се хващат на хорото и заситнят под съпровода на протяжната родопската каба гайда. А всеки, който иска да се включи във всеобщото веселие, е добре дошъл!

 


Четете още:

🔴 Мюсюлмани от Ардино спасяват живота на поп

🔴 Скандален клип с детенце с цигара в уста разпали социалните мрежи

🔴 "Крали Марко"





Източник: Пътешествия без край





Коментари

горе