Какви са тези бели линии по ноктите ми?



Ноктите могат да издадат доста неща за вашето здраве - например дали имате инфекция или страдате от някое по-сериозно заболяване. Не всички странни неща по тях обаче са признак за проблем. Като например белите линии или точици.

Те може и да изглеждат притеснителни, особено ако прекарвате по-голямата си част от времето в Web MD. Добрите новини обаче са, че тези бели петна и линии са доброкачествени. Поне в по-голямата част от случаите. Точното им наименование е Punctate leukonychia.

Съществуват доста митове за тях. Според някои петънцата са признак за дефицит на калций или цинк. Това обаче не е вярно. Обикновено те са вследствие от травми на нокътя. Т.е. най-вероятно сте се ударили в масата или бюрото си – лекичко, без дори да забележите. За нокътя обаче ударът е бил достатъчно силен и ефектът е налице – бяло петънце или линия.

Да, ноктите израстват бавно – едва по 3,5 мм на месец. Съответно е нужно време, за да се отървете от тези бели линии (или зайчета, както ги наричахме като деца).

Междувременно нямате повод за притеснения. Може би.


Рядко подобни бели линии могат да са признак и за гъбична инфекция или инфекция с висока треска (например малария или проказа). Когато тялото ви се бори със сериозни заболявания, то пренасочва усилията си върху битката. И съответно нокти вече не е приоритет. Тогава белите линии представляват своеобразна „временна пауза“ в растежа им. Но до момента, в който те се появяват, вие със сигурност ще знаете, че страдате от подобна силна инфекция.
Ако имате бели линии, успоредни на нокътя, на всички свои пръсти, тук вече вероятно става дума за leukonychia striata. T.e. – натровили сте се с арсеник или олово. Въпросните линии всъщност представляват депозити на оловото или арсеника. Обикновено се появяват 2 месеца, след като вече сте се натровили. С други думи – отново в момента, в който ги видите, със сигурност ще знаете, че не сте особено добре.
И така, ако забележите бели линии по ноктите си и цялостно сте добре, значи няма от какво да се притеснявате.


Четете още:

🔴 Прощалното писмо на Яворов до Тодор Александров

🔴 5 страхотни неща, за които можете да използвате пластмасовите бутилки

🔴 12 истини, с които собствениците на котки трябва да се примирят





Източник: Обекти





Коментари

горе