Без да гръмне и една пушка: Нов хит в селския туризъм



Наблюдението на птици, или фотоловът, набира все повече почитатели сред туристите в България. Те са обект на природно-познавателния туризъм, известен в чужбина, а все повече и у нас като бърдуочинг (от английското bird watching). Това коментира Ивайло Иванов, от Българското дружество за защита на птиците, цитиран от Агрозона. Популярността на наблюдението на птици води началото си от западните общества, най-вече от Великобритания, която е известна и до днес като най-големия пазар за този вид туризъм. В нашата страна интерес за любителите на птици предизвикват видове, които навлизат от Мала Азия и Африка и не се срещат в другите части на Европа. Такива са черногърбото каменарче, което може да бъде видяно по Черноморското крайбрежие, както и сврачката. Видовете са забелязани и в пасища и ливади, както и в защитени територии по Натура 2000. Това означава, че пернатите имат важна роля и за биологичното разнообразие.

Според Иванов наблюдението на птици е антипод на масовия туризъм и шанс за развитие на селския туризъм, особено за райони като Странджа и Родопите. Маджарово в Родопите е пример как наблюдението на птици се превръща в източник на препитание на местните хора и развитие на планинските райони.  България става все по-отворена дестинация за наблюдатели на птици от чужбина. Тенденцията е все повече хора да пътуват и да упражняват бърдуочинг. Статистика колко туристи идват у нас заради птиците и колко средства те остават в родната икономика няма.

На европейско ниво България се конкурира с Испания за дестинация номер 1 за наблюдение на птици. Въпреки това държавата не полага абсолютно никакви усилия да рекламира страната ни за такъв вид туризъм. Нещо повече - наскоро от Българското дружество за защита на птиците станали свидетели на следния парадокс: На едно от най-големите изложения за бърдуочинг в света, което се провеждало във Великобритания, най-голям брой различни участници от една страна е имало от България. Били сме единствената държава, представена там без общ щанд. Това означава липса на политика на Министерството на туризма в тази област. То е институцията, която може да сложи край на подобно разделение и да организира нещата по по-добър начин, смята Ивайло Иванов.

У нас се срещат 26 световно застрашени птици. Сред тях са къдроглавият пеликан, чиято единствена колония е в резервата "Сребърна", царският орел, който може да се види в Сакар и Западна Странджа, ловният сокол, търноопашатата потапница, която зимува в езерото "Вая". По време на миграция се среща и големият креслив орел. Единствената застрашена пойна птица, засечена у нас, макар и доста рядко и по време на миграция, е водното шаварче. Това е малка кафеникава птичка, която живее в тръстиковите масиви на водоемите на север от страната ни. На нашето Черноморие се намира защитената местност "Пода", която е мястото с най-много птици на квадратен километър - 269 вида, а общият брой на хвъркатите у нас е около 430.

Според доц. Борис Николов, ръководител на Българска орнитологична централа при Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, климатичните промени карат птиците да гнездят по-рано. Така реагират с изместване в сроковете за миграция, гнездене или почивка по време на прелетите. Сценарии за промени в климата прогнозират увеличаване на температурата с три градуса към края на века. Тези модели показват изместване в северна-североизточна посока с 500-1000 км на естествените граници за разпространение на птиците. Според експерта това в повечето случаи ще бъде свързано с негативни последствия и редуциране на птиците. От тези промени особено много страдат северните видове, които вече няма накъде да се изтеглят в по-северна посока.


Четете още:

🔴 Продуктите, които не бива да се приемат на гладно

🔴 Невероятната Атанаска: Осиновихме три деца, има за кого да живеем (ОБНОВЕНА)

🔴 Проверете каква личност сте с този тест на Далай Лама





Източник: Марица





Коментари

горе