Майчинство в Англия



Когато сте бременна, имате право на до една година отпуск по майчинство. Всички жени, които работят, имат право на такъв отпуск, без значение колко дълго са работили за техния работодател. Майчинството е съставено от две части – 26 седмици обичаен отпуск и 26 седмици допълнителен отпуск по майчинство. Обикновено можете да излезете в майчинство 11 седмици преди термина.

Майчинството ви може да започне и в деня след раждането на бебето, ако то се роди по-рано или автоматично, ако излезете в болнични заради бременността 4 седмици преди седмицата, в която се очаква бебето.

През този период бременните имат права, а също така могат да претендират за гъвкаво работно време, ако решат да се върнат на работа след майчинството си.

Можете да разберете на какви помощи и дали имате право на платено майчинство като попълните въпросника на gov.uk.

Вашите права и вноските ви за пенсия и осигуровки се запазват докато сте в отпуск по майчинство. Ако ви съкратят, докато сте в майчинство, имате и допълнителни права.

Работа

Докато сте бременна, вашият работодател трябва да защити здравето и вашата безопасност и може да имате право да получите допълнително платени дни за да посещавате лекаря, който следи бременността ви. При посещенията при лекаря ще получите пълна информация какво трябва да направите и на какво имате право. Посещенията са между 7 и 10 по време на цялата бременност, в зависимост от това дали това ще е вашето първо дете.

Финансова помощ

Има различни форми на помощ за бременни жени. Независимо дали работите или не, получавате:

  • Безплатни лекарства и лечение на зъбите – за да се възползвате, извадете си карта за maternity exemption certificate, като попълните формуляра FW8, която можете да вземете от вашият лекуващ лекар или акушерка. Тя ви дава право безплатно да се лекувате от момента, в който разберете за бременността ви, докато детето ви стане на една година, като след това всички услуги на здравната каса са безплатни за вашето дете, докато то стане на 16 години или на 18 години, при условие, че посещава колеж редовно обучение.
  • Получавате безплатно и ваучери здравословен старт, с които можете да си вземете витамини за бременни, плодове и зеленчуци.
  • Имате право на 39 седмици платено майчинство, ако сте работили по време на бременността в продължение на 26 седмици, които свършват най-много до 15-та седмица преди термина и сте имали седмична заработка поне 112 паунда. През първите 6 седмици получавате 90% от вашата седмична заработка преди такси, за следващите 33 седмици получавате 139,58 паунда или 90% от седмичната ви заработка преди такси – което е по-малката сума.
  • Ако нямате право на платено майчинство, може да имате право да вземате социално майчинство за 39 седмици чрез Jobcentre Plus. Имате право на такова ако: сте служител във фирма, но не се класирате за платено майчинство; работите като самонаето лице и сте си плащали осигурителните вноски за поне 13 от 66 седмици преди термина или в момента не работите. През 66-те седмици преди термина, трябва да сте работили като служител или самонаето лице поне в 26 от тях, да сте заработвали поне 30 паунда седмично в продължение на поне 13 седмици, които може и да не са последователни.
  • Може да имате право да вземате майчинство само 14 седмици, ако през 26 седмици от 66-те седмици, оставащи преди термина, сте омъжени или в партньорско съжителство; ако не сте работили въобще; вземате участие в бизнеса на партньора си и за това не ви се плаща, партньора ви е регистриран като самонаето лице и си плаща осигуровките; нямате право на майчинство по другите два начина.
  • Еднократна помощ за бременни – Sure Start Maternity Grant – ви се полага, когато доходите ви са ниски и получавате помощи, при положение, че нямате други деца под 16 години.

Може да имате право още и на помощ за безработни, помощ за повишаване на доходите за работещи, помощ при плащане на наема или вноските по лихвата за ипотека на жилището ви, намаляване на общинската такса за жилището ви.


Четете още:

🔴 Демир баба теке лекува болни и бездетни

🔴 Гергана Дончева през сълзи: Минах през ада, за да имам бебе!

🔴 Какво лекува гроздето – тайните на амелотерапията?





Източник: zdrave





Коментари

горе