Наистина ли могат да ни следят през камерите на мобилните ни устройства?



Всички ние вече имаме достъп до най-модерните мобилни устройства, които използваме за работа, четене на новини или за удоволствието да споделяме различни неща в мрежата. Всички те са свързани, разбира се, с интернет, а почти всички имат и камера. Може ли нещо да се обърка и да ни нанесе вреда?

Напоследък е много популярно схващането, че хакерите могат да ни следят през камерите и чрез микрофоните на устройствата, които ползваме, могат да „хакнат“ дори и системата за сигурност на жилището ни. Дали е така?

Да. Според последни данни, хакерите могат да получат достъп до профилите ни в различни социални мрежи, профилите ни в банковите институции и да получат достъп до камерите и микрофоните на устройствата, които ползваме.

Но защо е всичко това? Не мислете, че само хакерите имат възможност да ни следят, всеки, който има достъп до видеонаблюдение, може да ни следи, независимо какви са причините.

Жертвите на тези видеоатаки обикновено виждат себе си в неудобни ситуации и дори клипове са качвани във воайорски сайтове. А напоследък се появяват частни услуги на хакери, които проследяват действията на даден човек за техен „клиент“.

Имайте предвид, че не само лаптопа ви, но и телефона и таблета ви могат да послужат добре на хакерите. Дори бебешката камера върши добра работа.

Най-лесния достъп до камерата ви е чрез „Троянски кон“. Достъпа става по-лесно чрез програмата, а тя се „залепва“ за устройството ви чрез различни файлове, които сваляте.

Лесно е да се предпазите от такива атаки – най-добрия метод е да се снабдите с достатъчно добра система за сигурност на устройството ви. Тя може да блокира нежелания достъп до устройствата ви ефективно. Цената на една антивирусна програма може да ви струва около 100 паунда годишно, но това все пак е начин да защитите устройствата си (и себе си).

mz-headline-978x400Ако използвате допълнителна камера за вашия лаптоп (в случай, че нямате вградена камера), трябва да я изключите веднага, след като сте я използвали. Но трябва и да сте сигурни, че имате защита, докато я ползвате.

В случай, че ползвате устройства с вградена камера, можете да направите най-простото и ефикасно нещо – просто залепете непрозрачен скоч отгоре. Дори Марк Зукърбърг има снимка, на която позира пред компютър с лепенка върху камерата.

Е, разбира се, всичко се развива с голяма бързина, така че ако искате да не сте старомодни, просто си купете капаче за камерата на лаптопа или калъф за телефон с подвижно капаче за камерите.


Четете още:

🔴 На колко мога да започна работа във Великобритания?

🔴 Майчинство в Англия

🔴 Демир баба теке лекува болни и бездетни





Източник: bgfacebook





Коментари

горе