Изборните секции не стигат за българите във Великобритания



Българи, живеещи във Великобритания, Германия, Испания, Съединените щати и Турция, може да не успеят да упражнят правото си на глас на президентския вот на 6 ноември. Причината е ограничението в Изборния кодекс от 35 секции на държава.

По данни на гражданската инициатива “Искам да гласувам” ден преди крайния срок, който изтече вчера, са подадени над 27 800 заявления, като за Великобритания те са повече от 5800.

Така в Англия например ще има места, за които дори при събрани 60 заявления, каквото е изискването за разкриване на секция, секции няма да бъдат отворени.

В писмо до ЦИК и шефа на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от гражданската инициатива посочват, че няма яснота и как ще се реши кои секции да бъдат открити и кои не.

Според заявленията във Великобритания трябва да бъдат разкрити 43 секции. Това означава, че 8 няма да бъдат отворени. От ЦИК обясниха, че до дни ще вземат решение за секциите в Англия. Вариантите са да не се отварят секции, за които са подадени близък брой до минимума от 60 заявления, или някои секции да бъдат обединени, ако са на близко разстояние.


Четете още:

🔴 Наистина ли могат да ни следят през камерите на мобилните ни устройства?

🔴 На колко мога да започна работа във Великобритания?

🔴 Майчинство в Англия





Източник: novini





Коментари

горе