Немски лекар спаси къщата на Яворовата Мина, прави я музей



Д-р Ернст Юде: „Така трябва да се пази българското културно наследство и архитектура”

ГЕРМАНСКИ ЛЕКАР СПАСИ ОТ РАЗРУХА РОДНАТА КЪЩА НА ЛЮБИМАТА НА ЯВОРОВ – МИНА, В ЕЛЕНА И ТАЗИ СЕДМИЦА Я ОТВАРЯ КАТО ГАЛЕРИЯ И МУЗЕЙ, съобщи специално за „Борба“ самият д-р Ернст Юде. Имотът, който се намира на главната улица на града, се самосрутваше допреди няколко години и щеше да има печалната съдба на множество възрожденски къщи, припомни д-р Юде и допълни, че това е пътят за спасението на българското културно наследство и архитектура.

„Имам инвестиционно предложение за закупуването на 10 къщи и в златаришкото село Дединци, за което информирахте. Вижте тази сграда – там възнамерявам да направя същото нещо и да я спася от разруха“, коментира инвеститорът. Според него в родната къща на Мина – жената, за която Яворов е написал най-хубавите си стихове, ще има постоянна експозиция, както и гостуващи изложби. Кокетната сграда е на първия еленски кмет Юрдан Хаджипетков и е изключително красива. До неотдавна там се е помещавала градската картинна галерия, но над 130-годишната постройка бе в лошо състояние преди намесата на новия й собственик. След реституцията сградата бе върната на наследниците на прочутия еленски род, чиито издънки са любимата на Яворов, писателят Петко Ю. Тодоров и Христо Тодоров, свързан с полагането на основите на социологията у нас.

72-ГОДИШНИЯТ ПЕНСИОНИРАН СТОМАТОЛОГ Д-Р ЕРНСТ ЮДЕ ЖИВЕЕ ВЪВ ФРАНКФУРТ И СЛУЧАЙНО ПОПАДА В ЕЛЕНА. Преди почти 10 години той придружавал германско дарение за местното училище „Иван Момчилов“ и тогава видял къщата за пръв път, а уникалната й история го пленила окончателно. Той научил за необикновените обитатели на дома, оставили дълбока следа в националната ни литература и в развитието на възрожденския град. Ернст Юде разбрал, че през 1965 г. къщата била превърната в галерия. Повече от 1000 картини, скулптури, икони и щампи имало в галерията, която дълги години била едно от най-привлекателните за туристите места.

„Аз съм колекционер и ще направя картинна галерия вътре. Няма друга жена, за която да са писани такива красиви стихове, Мина не заслужава забрава“, категоричен е д-р Юде. В къщата има и паметник на Петко Тодоров. Първоначално стоматологът ремонтирал за своя сметка къщата, чийто покрив течал, даже и без да е неин собственик по това време. Афинитетът към изящната изобразителност и към литературата на мецената не е случаен. Баща му Вилхелм Карл Юде бил с богато литературно минало – превеждал от български и немски, преподавал в България и бил дори редактор в издателство „Народно изкуство”. След девет години, прекарани в България, завръщайки се в родината си, успял много бързо и целеустремено да изгради кариера в образователната система в Германия – от учител, през училищен директор до инспектор. Българска кръв тече във вените на д-р Юде по линия на майка му, която е родом от Пазарджишко. Като млада тя заминала за Германия, за да търси по-добър живот.

„Заповядайте да разгледате галерията, нека всички знаят, че в Елена отново има галерия“, любезно кани д-р Ернст Юде.

С. МАРИНОВ


Четете още:

🔴
Нашенци пребориха "лютата драмска ракия"

🔴 9 навика на позитивните хора

🔴 Параолимпиецът Михаил Христов за борбеността и силата на духа





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе