Борете настинката с пилешка супа и покой



Над 100 вида вируси ни атакуват през есенния период всяка година. Те са виновни за общото неразположение на организма, хремата и болките в гърлото. Парагрипните вируси са причинители на острите респираторни заболявания, или така наречените настинки. Основните оплаквания са рязко вдигане на температура, главоболие, тръпки по цялото тяло.

Заболяването ни връхлита внезапно и усещаме всички симптоми, обясни д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му опасността от широко разпространение на вируси, предвид студеното и влажно време расте от ден на ден. При повечето случаи, при добър имунитет, симптомите отминават за 3 дни, а на четвъртия ден почти всичко е отшумяло.

Затова той съветва да не бързаме с посещението при лекар, поне в първите 72 часа. Важно е в този период да останем вкъщи, да ограничим контактите си и да оставим организма сам да се пребори с болестта. Изключение правят само децата до една година, при които симптомите се развиват бързо и се стига до усложнения, обяснява д-р Калайджиев.

Постелният режим трябва да бъде съчетан с лека храна. Специалистът препоръчва в менюто си да включим основно супи, бульони и топли чайове. 

Съветът на д-р Калайджиев е  тези, които посещават лекарските кабинети, да използват задължително маска, която да покрива носа и устата. Носенето на маска  повече от един час я прави неефективна, защото тя се навлажнява и престава да предпазва, а тъкмо обратното - става филтър за проникване на заразата, обясни той.

Лекарите продължават да отчитат и увеличена заболеваемост от разпространението на изключително заразен вирус, който протича бурно и засяга стомашно-чревния тракт. Той се разпространява по въздушно-капков път и се различава от летните инфекции, които се предават чрез заразена храна или замърсени водоизточници.


Четете още:

🔴 Христос, който даряваше късмет, ослепя. Помогнете! (ОБНОВЕНА)

🔴 Българин остана излъган и изхвърлен на улицата в Германия

🔴 Немски лекар спаси къщата на Яворовата Мина, прави я музей





Източник: Марица





Коментари

горе