ДОКАЗАНО! Овче мляко от Родопите бори 3 вида рак



Здравословно и с лечебен ефект – така в едно изречение може да се опише овчето мляко, което се произвежда от стада, отглеждани на 1200 м надморска височина в райони на Родопите. Развенчани са крайните негативни теории, които лансират напоследък ограничаването и дори пълното изключване на млякото от дневното хранително меню. Някои от популярните диетични теории са силно противоречиви.

Поредно потвърждение за всички ценни показатели са резултатите от проведено изследване на екип от българо-швейцарски учени, което е установило от четири до 10 пъти увеличено съдържание на линолова киселина /LCA/ във високопланинското овче мляко. На дневен ред излизат и доказателствата, че напук на схващанията, съдържащата се мазнина в млякото действително е полезна. Авторите на изследванията дори не препоръчват обезмасляването му, особено при овчето.

овче мляко от Родопите бори три вида рак

Обезмасляването не прави овчето мляко по-полезно, дори напротив. Това е категоричното становище и на българските партньори по проекта – научно-изследователският екип на Опитната станция в Смолян. Намаляването на маслеността лишава хранителния продукт от важните и незаменими мастни киселини.

Линоловата киселина все повече се определя като „добрата“ мазнина. Това потвърждава и директорът на станцията по земеделие и животновъдство в Смолян – доц. д-р Цонка Оджакова. В литературата подробно е застъпено противотуморното й действие. Активните съставки се борят с три вида рак. Мастните киселини в млечните продукти лесно неутрализират свободните радикали, което успешно възпрепятства развитието и разпространението на злокачествени туморни клетки в тялото.

овче мляко от Родопите бори три вида рак

И нещо сензационно! Новите изследвания и то в световен мащаб, занимаващи се биологичните свойства и лечебния ефект на LCA, доказват функциите на мастната киселина в овчето мляко при опити за отслабване и детоксикация на организма. Повишената масленост на овчето мляко и високата калорийност редуцират телесната мазнина. Да, правилно прочетохте! Тук си спомняме и българската поговорка „Клин, клин избива!“, а доц. Оджакова припомня и неписаната истина: Даровете от природата и храните, приготвени от естествени продукти са полезни за всеки човек!


Четете още:

🔴 Българчета с рекорден брой медали на астрономическа олимпиада

🔴 Измамата "Не подкрепям никого"

🔴 Безопасна ли е генно-модифицираната сьомга?





Източник: delo.bg





Коментари

горе