Баби изкушават туристи с био шопинг




Китното мездренско село Очин дол привлича все повече туристи от всички краища на страната. От няколко години насам селото се прославя не само с паметника на Дядо Йоцо, който „гледа“ на входа, но и с разкрити наскоро екопътеки. Преди дни бе открита обновената Наследствена пътека, която разказва за историята и фолклора в Очин дол. Преди около година запустялото училище отвори врати, преобразено като еколагер.
„След отварянето на еколагера, в селото се напълни с още повече туристи“, хвалят се местните. Най-големият бум бил през зимата, когато около празниците се напълнило с хора от цялата страна.
Наследствената екопътека бе обновена от природен парк „Врачански Балкан“, които ремонтираха и старото школо. Служителите се чудят да измислят всевъзможни атракции и образователни игри, с които да привличат хора в мездренското селце в Искърското дефиле. Разходка с магаре и беседа с бабите са сред екстрите, които предлага еко лагерът.
Бабите в Очин дол пък са доволни, че са презентирани подобаващо пред туристите и участват дейно в мисията да превърнат селото в привлекателна дестинация за хора от цялата страна. Всеки, който дойде в селото, бива развеждан из селските къщи, за да си купи по нещо от бабите. Балканджийките предлагат на гостите от домашно сладко до ръчно изплетени чорапи.
Директорът на природен парк „Врачански Балкан“ Николай Ненчев споделя, че дори обмислят да направят списък с бабите, които са производители, за да улесняват туристите по време на еко шопинга. Огнян Петров, който е собственик на комплекса с паметника на героя на Иван Вазов, се гордее с това, че селото се развива с всяка изминала година и вярва, че с общи усилия, Очин дол ще стане още по-популярна туристическа дестинация.
„Селото ни наистина е с уникална природа и е докоснато от Господ. Тук има много неща, които да видят туристите“, казва Петров.


Четете още:

🔴 Тежка диагноза оставя Бербатов в родината

🔴 Дойран 1918г. Нанасяме най-страшното поражение на английската армия в цялата ѝ история

🔴 Браво! Британец изпя на английски в рок версия „Хаджи Димитър” на Христо Ботев (ВИДЕО)





Източник: Кмета





Коментари

горе