Ще подпомага възстановяването на още един храм



Село Стеблево е в Източна Албания, в населената с българи известната област Голо Бърдо. Част от тях са християни. Имали са църква „Св. Николай”, построена преди 300 години и разрушена по време на комунистическото управление на Енвер Ходжа.

Преди известно време ръководителят на една от големите организации на албанските българи г-н Хаджи Пируши създава инициативен комитет за възстановяване на храма.

С малко средства и помощ от Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет на Република България и Националния исторически музей, както и с доброволни дарения на местните българи с пари и материали, църквата „Св. Николай” е възстановена.

За съжаление парите са стигнали дотук. За да бъде осветен храмът и да функционира пълноценно, трябва да се изработи иконостас, да се осигурят икони, да се закупи църковна утвар и богослужебни книги.

Националният исторически музей се е нагърбил с тази задача, базиран на богатия си опит.

„Досега сме реставрирали или построили наново 34 църкви”, каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Разбира се НИМ ще разчита и на помощ от родолюбиви граждани.


Четете още:

🔴 Татяна Лолова: Не съм звезда, аз съм слънце

🔴 104 години от победата на Дръзки над Хамидие

🔴 Канелата предпазва от вируси





Източник: Десант





Коментари

горе