Да надзърнем в стаята на Вазов и в кабинета на Пейо Яворов



С уникална юбилейна изложба „Литература и памет“, представяща ръкописи и лични вещи на видни български поети и писатели, Националният литературен музей в столицата посреща навръх Архангеловден 40-годишния юбилей от създаването си.

Експозицията запознава посетителите с творческия и житейски път на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Емилиян Станев, Димитър Димов, Владимир Башев и др. Тук е експонирана и сребърната лира, която Иван Вазов получава по време на честванията на неговата 45-годишнина през 1895 г.; мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност; чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков и неговото паче перо; пишещата машина „Адлер“ на сина му Пенчо Славейков, както и ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева.

Интерес ще предизвика и възстановката на кабинета на Пейо Яворов, в който са изложени  неговите лични вещи и ръкописи, грузинска му кама, подарък от Гоце Делчев, портфейлът на поета със снимка на Лора; пистолетът, с който се прострелва Лора Каравелова и пистолетът, с който се самоубива самият Пейо Яворов.

Посетителите ще видят още и ръкописа на „В полите на Витоша“, бинокъла, подарен на Пейо Яворов от Тодор Александров и още много интересни документални свидетелства от неговия жизнен и творчески път.

Художествено-документалната експозиция включва също свидетелство за успех на Елин Пелин от IV клас, издадено на 29 юни 1894 г., вещи от кабинета на писателя, сред които и часовникът му, спрял в часа, в който той е починал.

Представени са и предсмъртният бележник на Христо Смирненски, първото издание на „Моторни песни“ от 1940 г. на Никола Вапцаров и вещите на поета, предадени след неговия разстрел на близките му.

Тук са още и ловните принадлежности на Емилиян Станев, ръкописни фрагменти на Димитър Димов от романа „Тютюн“ и от неговите лекции по анатомия, както и рисуваните от него в Испания автошаржове.

Място в експозицията са намерили и вещи и писалищни принадлежности на последния председател на СБП до 1944 г. Стилиян Чилингиров, неговият сръбски орден „На Белия орел“ V ст., който получава за спасяването от унищожение на 70 000 тома от Сръбската национална библиотека през 1915 г., а също така и подготвителните бележки за книгата „Синовете на вдовицата. Масонство и масони“ на Иван Богданов, ръкописи на поета Владимир Башев и др.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 4 декември т.г.


Четете още:

🔴 Ще подпомага възстановяването на още един храм

🔴 Татяна Лолова: Не съм звезда, аз съм слънце

🔴 104 години от победата на Дръзки над Хамидие





Източник: Десант





Коментари

горе