Нов православен храм на мястото на бившите казарми в Благоевград



Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви в Благоевград, че повереното му министерство дарява терена на бившите казарми на общината: “Утре на заседанието на Министерския съвет предстои да подпишем и излезем с решението. Всички подробности вече са уточнени и Благоевград вече може да се смята за собственик на немалкия терен. Радвам се, че точно днес, на Архангеловден успяхме да затворим целия цикъл с прехвърлянето на терена. На една част от него предстои да се изгради нов православен храм, а в другата Музей на революционното движение в Пиринския край”, допълни министърът.

Преди обяд министър Ненчев и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бяха официални гости на честванията по повод 200 години от освещаването на храма в близкото до Благоевград село Лешко - „Св. Архангел Михаил“.

„Възлюбени в Господа братя и сестри, честит празник“, с тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев се обърна към стотиците събрали се миряни пред храма „Св. Архангел Михаил“. Той изрази радостта си, че има възможност да присъства на събитието и поздрави гостите и жителите на селото от името на министър-председателя на България Бойко Борисов. „Отбелязваме 200 години от освещаването на храм „Св. Архангел Михаил“ и скоро ще построим още един храм в двора на казармите, но това ще стане с волята и на Министерски съвет. Пожелавам Ви по християнски силно да вярвате в доброто, в хората“, каза още министър Ненчев.

Храмът „Св. Архангел Михаил“ получи икона на Св. Димитър от министър Ненчев и икона от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи Божествена света Литургия и водосвет за всички миряни.

“Св. Архангел Михаил” е първият църковен храм в Югозападна България и един от най- ранните възрожденски храмове в страната. Съградена е през 1816 година с финансовите възможности на местното население, както и с помощта на монасите от намиращия се наблизо Тросковски манастир. Като знак на признателност и благодарност към манастира, местните жители избират за храмов празник и патрон на църквата Свети Архангел Михаил, който е патрон на Тросковския манастир.


Четете още:

🔴 Ромско село дари 2 тона картофи на бедни

🔴 Един отбор, 7 години години, 24 трика /ГАЛЕРИЯ/

🔴 В прекрасна форма,гимнастичката ходи всеки ден на рехабилитация при родни специалисти





Източник: Монитор





Коментари

горе