Свещеник възстановява манастира на цар Ивайло



Свещеник от Павликени възстановява средновековния манастир на българския цар Ивайло. Към святата се мисия отец Георгий е привлякъл и голям част от бизнеса на града, които вземат участие в инициативата црез дарени. Вече е вдигната една от църквите и се работи по монашеските килии, останалите битови помещения и магерницата. Преди да започне строителството в района са направени разкопки и са открити 16 гроба, сред които има и детски. В един от гробовете е открита сърмена ткан около ерепа, което дава основания да се смята, че тук е бил погребан заможен мъж, най-вероято болярин. Близо до манастира на т.нар. Грухчова поляна, пък ще бъде изградено неделно училище. Районът не случайно носи това име. Преди 800 години тук свинарят Ивайло, издигнал се по-късно до цар на България, е пасъл стадото си от свине. Районът около манастира е целия преровен от иманярите, който търсят тук златото на цар Ивайло.

Отец Георгий разказва, че манастирът е изграден през 1231 г. като тогава е носил името „Св. Йоан Предтеча”. В този манастир бил кръстен и бъдещия цар Ивайло.

Общинският съвет в Павликени също взема активно участие в изграждането на стария манастир. Със свое решение съветниците гласуваха 13 дка от земите в района да бъдат предадени за стопанисване от манастира.

Всъщност не по-малко интересна е и историята на човекът стоящ в основата на възстановяването на средновековната монашеска обител. Отец Георгий е бившият оперетен певец и звезда на великотърновския театър Георги Сотиров, кото преди повече от десет години реши да зареже светките съблазни и се отдаде на духовния път като се замонаши и беше изпратен да служи в павликенската епархия.


Четете още:

🔴 Млади български художници - Васил Горанов

🔴 Себо Мермерски спечели турнир на ITF

🔴 Футболен съдия напира за "Мис България"





Източник: Монитор





Коментари

горе