Враца живее с мистерията за Вестителя на свободата




Враца чества 139 години от освобождението си от турско робство. Символът на паметния 9 ноември е конникът на Хижата или така наречения „Вестител на свободата”, който се издига на хълма „Калето” над града. Историята разказва, че след като руските войски освобождават града, един конник се изкачва на близкия хълм и с тръбен зов оповестява, че врачани вече са свободни. Историческите данни и документи, обаче не доказват, че такъв воин е съществувал в действителност.


По стар стил Враца е освободена на 28 октомври 1877г. след престрелка между руски и турски части. Победоносното руско войнство влязло във Враца начело с ген. Леонов. Преданията гласят, че от най-високото място над Враца в 12.30ч, със своята тръба казакът Петлак, възвестява свободата. Сигналът се чува и до днес. Всяка неделя, точно в 12.30 ч. се разнася над Враца откъм Хижата.
Паметникът на мистериозния вестител на свободата е открит на 10 ноември 1961 г. по проект и изпълнение на скулптора Владимир Цветковски и архитект Стоян Дончев.
„На 28-ми, петък заранта, русите с Леон генерал прийдоха, седем топа им пущиха и турците зеха планината. Така ни господ избави от османско робство петстотингодишно и по-више”, пише в октомврийския миней на църквата „Свети 12 апостоли” във Враца очевидецът на паметното събитие врачанинът Хаджи Атанас Цекович.
Жителите и гостите на града могат да разгледат и обособения кът, посветен на Освобождението на Враца в Регионалния исторически музей. Едно от най-любопитните неща, изложени в него, е иконата „Матер Божия” (Света Богородица”, изработена по поръчка на майката на ген. Леонов в негова памет. Иконата е подарена на града лично от нея. Музеят в града под Околчица пази и макетът на паметника на Вестителя на свободата. Посетителите на музея могат да видят още оригинални снимки и архивни материали на Ботеви четници, Манифестът за обявяване на Руско-турската война от 1877-1878 г., опълченски ордени, медали и отличителни знаци, оръжия, символичният ключ на Враца, връчен на ген. Леонов в деня на освобождението на града от османско владичество и др. Утре врачани ще почетат Деня на Освобождението точно в 11 ч. пред паметника „Вестителя на свободата”. По случай 9 ноември в града гостува и спектакълът „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”. Постановката, посветена на 100 г. от кончината на българския поет Пейо Яворов ще се играе от 18 ч. в Градската концертна зала. Режисьор и постановчик на пиесата е Бойко Илиев. В ролите се превъплъщават актьорите Иван Радоев, който влиза в образа на Яворов, Елена Петрова ще се преобрази в Лора Каравелова, а Мина ще бъде изиграна от актрисата Мариела Топалова. От община Враца организираха и конкурс „Селфи във Враца“ по случай Деня на освобождението на града. Инициативата се радваше на голям интерес от страна на гражданите, които трябваше да качат снимка с културен или исторически паметник в града, за да спечелят награда. Победителите в надпреварата ще бъдат обявени в следващите дни от местната управа.


Четете още:

🔴 Разходки в миналото - Констанцалиевата къща в Арбанаси

🔴 Пловдивски учен произведе нещо уникално!

🔴 Тази рецепта ще направи костите ви 20 години по-млади! Резултатите са впечатляващи!





Източник: Кмета





Коментари

горе