БЕЗОПАСНИ ДОМАШНИ СРЕДСТВА СРЕЩУ СИМПТОМИ НА ПРОСТУДА И ГРИП ПРИ ДЕТЕТО



Настинките и грипа сред децата са тема, от която всеки родител се интересува и търси начин да се бори с тях. Според редица лекари и специалисти настинките имат ограничена продължителност между 4 и 10 дни и, при липса на усложнение, отминават от само себе си. Най-доброто, което може да се направи е да облекчите симптомите, които, между другото, са доказателство, че тялото се бори с вируса.

За всеки е ясно, че не е възможно едно дете да бъде абсолютно предпазено от боледуване (особено през есента и зимата), но съществуват начини и средства, с които честотата на боледуване и тежестта на симптомите да бъдат понижени значително. Когато се говори за бебета и малки деца, трябва да бъдем изключително внимателни, тъй като добре познатите на всички симптоматични лекарства срещу настинка и грип, отпускани без рецепта, могат да бъдат опасни за по-малките деца. Затова, преди да посегнем към тях, можем да опитаме с някои обикновени, домашни средства, които притежават ценни качества. Въпреки че, нито едно от тях не може да съкрати боледуването на детето (което обикновено отнема около 10 дни), те могат да му помогнат да се чувства значително по-добре.

Много почивка (важи за всяка възраст)

Почивка в леглотоКак помага това: борбата с всяка една инфекция, отнема изключително много енергия. Когато детето почива, силите на организма са насочени единствено към това да се справи с болестта. Освен това, според някои проучвания, стресът също играе роля за развоя на заболяването. Ако детето е под стрес или напрежение (породени от случки в училище или сред приятелите), това неволно го изтощава допълнително.

От какво има нужда: осигурете на детето тихо и спокойно място за почивка. Сега е времето, в което може да позволите на детето да гледа любимите си филмчета, да оцветява, рисува или реди пъзел. Не е задължително обезателно да остане в леглото. Ако времето е хубаво, може да пригодите удобно място за рисуване или друг вид спокойно занимание в двора или на терасата. Ако времето е лошо, може да създадете удобно и интересно място в стаята (палатка в хола или укрепление от възглавници в леглото например).

Ако детето е твърде малко, просто го гушнете и четете заедно книжки, покажете му интересни игри с пръсти или пейте песнички заедно. В крайна сметка, целта е детето да бъде спокойно и отпочинало.

Повдигане на главата (за всички възрасти)

Повдигане на главата при спанеСпали ли сте някога на по-висока възглавница, за да дишате по-лесно, когато сте имали запушен нос. Този трик работи добре и при бебета и малки деца. Просто поставете възглавница или сгъната кърпа под матрака в областта на главата. Това ще предотврати стичането на секретите към гърлото и ще улесни дишането.

Инхалация (за всички възрасти)

Инхалация при детеКак помага това: вдишването на влажен въздух помага за разхлабване на гъстия секрет в носните проходи. 10-15 минути, прекарани в топла вана оказват и допълнително релаксиращ ефект.

От какво имате нужда: овлажнител за въздух, инхалатор или парна баня.

Какво може да направите: Използвайте овлажнителя в стаята на детето, докато то спи или играе. Преди сън може да го оставите да поиграе в добре затоплена баня, като преди това оставете топлата вода да потече няколко минути, за да се образува достатъчно пара. Ако времето не е удобно за баня, може просто да пуснете горещата вода да тече и да затворите вратата на банята. Постойте вътре с детето за около 10-тина минути.

Внимание! Не забравяйте да поддържате овлажнителя за въздух чист, тъй като в него много лесно се развиват мухъл и бактерии, които могат да се разпространят във въздуха при включване на овлажнителя.

Физиологичен разтвор

Физиологичен разтвор срещу хрема при децаКак това помага: Когато децата са твърде малки, за да издухат носа си добре, капки или спрей с физиологичен разтвор може да върши отлична работа за почистване. Впръскайте в нослето около 10-15 минути преди хранене, тъй като запушеният нос пречи на кърменето или храненето с шише. Ако детето е по-голямо и понася процедурата по-добре, може да правите това толкова, колкото е необходимо.

От какво се нуждаете: спринцовка или помпа за почистване на нослето, физиологичен разтвор или пречистена солена вода.

Подобен разтвор може да приготвите у дома, но за целта трябва да се уверите, че всички съставки, които използвате са пречистени, а водата - дестилирана или преварена. Микроорганизмите в нетретираната вода могат да оцелеят в носните проходи и да причинят сериозни инфекции. Бактериите лесно се размножават в домашно приготвения разтвор, затова не бива да го държите повече от 24 часа.

Какво да направите: наклонете главата на детето назад или го накарайте да легне по гръб с навита кърпа под главата му. Изстискайте по две-три капки физиологичен разтвор във всяка ноздра и опитайте да задържите главата в тази позиция поне 30 секунди (или по-малко, ако се касае за бебе). Отстранете секрета от ноздрите с помощта на вакуум помпа или механична такава.

Течности (за всички възрасти)

Течности при простуда и грипКак това помага: Пиенето на големи количества течности предотвратява дехидратацията, изтънява носния секрет и го прави лесен за отстраняване.

Какво да правите: за бебета на възраст под 12 месеца, по-често кърмене или хранене с шише е най-добрият начин да запазите детето добре хидратирано. За по-големите деца обикновено водата не е толкова привлекателна, но може да включите повече прясно изцедени сокове, шейкове.

Пилешка супа (за дете, което е преминало на обща храна)

Пилешка супаПилешката супа е средство, към което всеки от нас посяга още при първия признак на настинка. Добрата новина е, че дали е приготвена от домашно пиле или купено от магазина, това не пречи на ефекта от нея. Парата от нея помага за разхлабване на носния секрет, а бульона запазва тялото хидратирано. Проучвания, също така са установили, че пилешкото месо и други съставки в пилешката супа действително оказват противовъзпалителен ефект, което е важно за облекчаване на кашлицата и запушения нос.

Сок от малина (за деца над 1 година)

Сок от малини

Прясно изцеден сок от малина или (в краен случай) компот от малини е известно средство от народната медицина срещу повишена температура при детето. Давайте на детето по 1-2 чаши сок на ден.

Мед (за дете над 2 години)

Мед за децаКак това помага: медът успокоява възпаленото гърло и облекчава кашлицата. В действителност, той може да е доста по-ефективен отколкото средствата срещу кашлица отпускани без рецепта. Давайте на детето по 1/2 или 1 чаена лъжичка мед преди лягане.

Чесън (за деца над 2 години)

ЧесънАлицинът в чесъна е активно вещество, което има мощни антибактериални свойства. Единственият проблем е да накарате детето да го яде. Опитайте да го смелите на ситно и го добавете в малко количество към вечерята или обяда.

Мед, лимон и джинджифил (за деца над 2 години)

Мед, лимон, джинджифилТази комбинация е изключително полезна за подпомагане на организма в борбата с инфекцията. За да приготвите този домашен лек се нуждаете от половин лимон, малко парче джинджифил и 150-200 грама мед. Обелете и отстранете семките от лимона, отстранете кората на парчето джинджифил и ги смелете в чопър или кухненски робот. Към получената смес добавете мед, в количество според вкуса на детето. Давайте от тази смес по 1-2 чаени лъжички дневно.

Чай лайка (за деца над 2 години)

Чай от лайкаТопъл чай от лайка с мед, освен че оказва противовъзпалителен ефект, помага на организма да се справи с болестта и облекчава болките в гърлото. Една-две чаши топъл чай на ден са достатъчни. Може да използвате и други билки самостоятелно или в комбинация, като липов цвят, мащерка, маточина).

Дафинов лист (за деца над 2 години)

Дафинов листВземете 3 дафинови листа и ги сварете в чаша вода за около 5 минути. Подсладете с мед и давайте веднъж дневно. Този чай е особено подходящ като средство против кашлица.

Как може да предпазите детето от настинка и грип?

  • Винаги измивайте ръцете си след кашляне, кихане или избърсване на носа си.
  • Измивайте ръцете си винаги, след като сте били в контакт с някой, който има настинка.
  • Дръжте бебетата (особено под 3-месечна възраст) и малките деца далеч от хора с настинка.
  • Научете децата си да покриват устата и носа си с кърпичка, когато кихат или кашлят или да правят това в горната част на ръкава или лакътя.
  • Избягвайте споделянето с други деца на играчки, които бебето хапе и слага в устата си.
  • Осигурявайте на детето индивидуални кърпи, чаши и други прибори, които да бъдат използвани единствено от него.

Когато говорим за деца, обезателно трябва да имате предвид, че, ако се колебаете или възнамерявате да опитате някои естествени средства, преди да прибегнете до лекарства, обезателно обсъдете това с педиатър!

Източници:

www.babycenter.com
http://www.webmd.com
https://www.care.com
http://www.caringforkids.cps.ca


Четете още:

🔴 Учените разкриха най-подходящата възраст да родите

🔴 Роко, Шаниела и Ривалдо... бебетата, проплакали в Монтанско

🔴 10 г. в ЕС – и една вафла! На второ място в света по смъртност и все повече харесваме ЕС – това го можем само ние!





Източник: Фрамар





Коментари

горе