Асен Великов - фотографът, който ни запознава с красотата на фолклора



Асен Великов е роден  през 1962 в град София, но е израснал в град Левски.  Асен работи в текстилна фабрика, но неговата най-голяма страст е фотографията и то тази фотография, която е свързана с фолклорното ни наследство. Той притежава 11 изложби в градовете Варна, Бургас, Девин, Стара Загора, Левски, София, Мездра и Своге. Като ученик той се е занимавал с много дейности, които по един или друг начин повлияват на настоящето му. Народните танци, свиренето на цигулка и мандолина и множеството други кражоци изграждат днешната личност Асен Великов. По-долу можете да прочете интервюто, което проведохме с него.

Как започнахте да се занимавате с фотография?

Като ученик на един поход ‘Ком – Емине’ имах възможността да снимам с фотоапарата и това вече беше моята мечта. Да си купя и аз фотокамера. Като студент, вече въоръжен с Зенит 3М започнах да посещавам Фото клуба при ВМЕИ ‘Ленин’, град София. Там и с помоща на състуденти от клуба започна и сбъдването на моята мечта. Така до Дворцовия преврат през 1989-1991. Последва един 20 годишен период на снимане само на подрастващите ми деца. Едва преди 5-6 години започнах отново да снимам.

снимка: Асен Великов

снимка: Асен Великов

Какво Ви мотивира да заснемате фолклор?

Преди три години се отзовах на молба да снимам „Лазаровден“ в Бистрица. Не бях снимал фолклор и отидох с интерес на този празник. Пролет, цъфнали дървета, красиви лазарки. Хареса ми и след като и на лазарките им харесаха снимките, последва нов празник в Бистрица, а след това и голям събор в Разград, а по-точно пресъздаване на автентична сватба на Виктория и Денислав Деневи организирана от Валенти Димов. И там искрата от Бистрица се превърна в пламък. Вече бях омагьосан от красотата на нашия фолклор.

снимка: Асен Великов

снимка: Асен Великов

Какво е фолклора за Асен Великов?

Фолклора вече от жанр, от традиция, за мен се превърна в страст и начин на живот в дните в които не съм на работа. Покрай ходенето ми по фестивали и събори обиколих цяла България. Което си е още една стара моя мечта.

снимка: Асен Великов

снимка: Асен Великов

Може ли да се каже, че имате любима снимка или любимо събитие, което сте снимал?

Много пъти са ме питали и много пъти съм се замислял коя е любимата ми снимка. Не мога да кажа коя е. Трудно избирам 35-40 снимки за изложба от стотиците, които си харесвам.

снимка: Асен Великов

снимка: Асен Великов

Каква е Вашата неосъществена мечта във фотографията?

Неосъществена за сега остава мечтата ми да посетя фестивали и събори на етнически българи живеещи извън пределите на Нашата България. Искам да видя такива на Волжките българи, на Бесарабските, на Таврийските, на Молдовските, на Алцековите в Италия.

снимка: Асен Великов

снимка: Асен Великов

Какво бихте пожелал на нашите читатели?

Да не позволяват миналото да ни бъде отнето, пренаписано и забравено. Да не чакат промяна, а те да променят това, което не харесват в живота Си и в живота Ни. Да проумеят, че да си родолюбец не е престъпление и че народа с такова славно минало, трябва да се отърси от безличното настояще.

Повече фотографии на Асен Великов, можете да видите в неговия фейсбук профил.


Четете още:

🔴 Българин получи отличието "Музикант на годината" в Канада

🔴 Пловдивчанка звезда на ВВС

🔴 Жеко Вътев покори красавеца на Южна Америка





Източник: bgtradition





Коментари

горе