Детството на село. Посвещава се на всички баби и дядовци!



С носталгия си спомняме за време, в което ще дойде най-дългоочакваното събитие – ваканцията на село. Там главни герои бяха баба и дядо, децата от махалата и братовчедите. Нямахме търпение да дойде лято и да го прекараме свободни и  готови за следващата беля, за катерене на нашата си черница и още много щури игри.

Нашата социална мрежа се наричаше „навън“. Навън бяха онези безгрижни моменти, в които тичахме боси по поляните, крадяхме от джанките на съседа, криехме се в лозето за да играем на криеница и стражари и апаши. Единствените причини, по които се прибирахме бяха или защото баба ни е викнала през оградата, или защото сме гладни. А когато се приберем веднага замирисваше на сладко от смокини, мекици или любимия кекс.

Няма как да се забрави и вкусът на хляба, който рано сутрин взимахме с баба от  местната фурната. Няма да забравим и доматите от градината и домашното сирене – любимата закуска от детството. Мириса на сушени билки и липа, постлани върху вестници и млякото, което дядо доеше от овцете и ние пиехме несварено, с пяната, още топло. А, когато дойдеше зимата и всичко побелееше навън, печката на дърва отразяваше огъня от малката дупчица на тавана, дървата пукаха и всичко изглеждаше като една приказка.

Сигурен съм, че всички си спомнят времето на железните кревати с пружина и домашния сапун.

Бабо, дядо, благодаря ви, че направихте детството ми незабравимо! Посвещава се на всички наши баби и дядовци!


Четете още:

🔴 Камино - Лили Иванова

🔴 Триград - в пазвите на Родопите

🔴 Асен Великов - фотографът, който ни запознава с красотата на фолклора





Източник: bgtradition





Коментари

горе