Обаянието на Kpyшyнcĸите вoдoпaди и Деветашката пещера



Ако сте настроени за приключения и ви се иска да се озовете сред тучна зеленина дори на прага на есента, да видите красива игра на водата и светлината и много живописни форми, ви предлагаме да се отправите към водопадите до ловешкото село Крушуна.

Дестинацията е великолепна за еднодневна или двудневна екскурзия, още повече, че наблизо има няколко възхитителни пещери, които могат да се разгледат. А пътят и от София, и от Варна, е около 3 часа с автомобил.

Крушунските водопади са нaй-гoлямaтa в cтpaнaтa вoднa тpaвepтинoвa ĸacĸaдa, която можете да обиколите по китна екопътека сред безподобна свежест. По света има много по-високи и пищни водопади, но крушунските могат с право да се нарекат „екзотични“, а разходката край тях си е заредена с адреналин, защото, ако се отделите от указаната пътека, ще се зовете в непроходима местност.

 
Водата на най-високия от водопадите се спуска от 20-ина метра височина и се разделя на няколко струи, провира под скалите и пада в кристално чисти басейни.


За да подхраните авантюриста в себе си, след водната каскада можете да се отправите към Деветашката пещера – река Осъм разделя водопадите и пещерата, която се слави като една от най-големите в България.

Само прилепите в нея са 9 вида, според учените, открили интересни и защитени животински видове. Местността край пещерата е царство и на птиците – орнитолози казват, че в района има над 80 вида, част от които са записани в Червената книга.


Освен, че е огромна, с обща площ 20 400 кв.м и височина 60 м., тя е и много стара. Била е обитавана още в старокаменната епоха – 70 хилядолетия преди Новата ера.

Следи от човешко присъствие в нея са открити и от римско време, и от Средновековието. През социализма Деветашката пещера е била засекретен военен обект, но от 90-те години насам в нея може да се влиза свободно.

Слава Зарева
Снимки: Михаела Николова 


Четете още:

🔴 Красотата на България - тема в международен фото конкурс (галерия)

🔴 Българин е сред 10-те най-добри пейзажни фотографи в света

🔴 19-годишен българин обявен за най-добър математик в престижен университет





Източник: missis





Коментари

горе