Трявна - магическата реалност на иконописта и дърворезбите



Трявна, като селище възниква още през средата на 12 век и се именува първоначално – Търнава. Едва ли има българин, който да не асоциира градчето с уникалните дърворезби и икони на Тревненската школа. Освен богата история и минало, градчето е обградено и от една от най-благодатните и живописни природни гледки. Разположено по северните склонове на Стара планина в центъра на родината, Трявна се вие из долината на Тревненската река. Само по себе си градчето представлява един своеобразен музей. В него си дават среща иконописта, уникалната архитектура на Българското Възраждане, майсторските дърворезби и чудно красивата природа.

Всичко тук е, като една магична реалност и улиците, и къщите, и безбройните чешми, както и площада с Часовниковата кула. Те всички носят духа на Възраждането и сякаш ни нашепват за едно велико минало на един славен народ. В града няма, как да не посетите Музеят на резбарството – разположен в Даскаловата къща, църквата „Свети Архангел Михайл“, Часовниковата кула на централния площад, къщите-музей „Славейкова“ и „Райкова“, както и музеят на Тревненската иконописна школа.


Трявна е място, което ще ви грабне, увлече и ще остане в сърцата ви. В къщите музей тук през месеците от май до септември може да се научите на древния занаят на резбарството, може да се потопите в изписването на бръшлян или пък да посветите една вечер на почерпка с местна ракия в автентична обстановка. Всичко това ще бъде поднесено с щипка фолклор, шарени черги и много настроение.
Ако пък сте решили да се венчавате, защо не го направите от април до октомври по стара Тревненска традиция и обичай в една от къщите-музей в града. Славейковото школо в града е едно от най-старите светски училища. Днес то помещава уникална изложба по живопис, графика, скулптура и документални факти за училището през периода на Възраждането. Родом от Трявна са великите българи Петко и Пенчо Славейкови. Може да посетите родната им къща тук.
Тук любителите на спорта и природата са също добре дошли. Можете да плувате, да карате ски, да играете футбол, тенис, бадминтон или пък да стреляте с лък. На няколко хвърлея се намира и природен парк „Българка“ В него ще онемеете пред природни феномени, като „Столища“, Виканата скала“ или пък „Мъхнатите скали“. От небезизвестното градче Плачковци може да поемете на туристическа обиколка из Тревненския балкан.
Трявна е уникална, природата наоколо е уникална и можете напълно да се потопите в една магическа реалност изцяло.


Четете още:

🔴 Народните танци стават задължителни до 12 клас

🔴 ОБЛЕКЧЕТЕ СЪРЦЕБИЕНЕТО ЗА ПО-МАЛКО ОТ МИНУТА

🔴 СРЕБЪРНА ВОДА - ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА И ПРИЛОЖЕНИЕ





Източник: lifetime





Коментари

горе