10-те най-вдъхновяващи за мен места през 2016 година



Изминалата 2016 година бе година, изпълнена с доста пътешествия и прекрасни емоции и затова, сядайки да пиша тази статия се затрудних в избора само на десет от тези прекрасни кътчета в България. Не за друго, а защото за мен всяко едно от тези пътувания е една сбъдната мечта, която вече се е превърнала в незабравим спомен. Спомен, който ми се иска да споделя с вас, моите читатели, всички туристи и пътешественици по душа.

Направих тази своеобразна класация на 10-те най-вдъхновяващи места въз основа на впечатлението от посетеното място, преживяната там емоция и общото въздействие, което разбира се е съвсем условно.  Ако искате да прочетете цялата статия за съответната дестинация можете да следвате линка от заглавието.



10.  Девическият манастир "Св. Петка" край с. Копривец

Едно неочаквано интересно място, което свързвам с неговата необикновена история. Манастирът се намира в покрайнините на село Копривец, което е разположено на 16 км от град Бяла и на 34 км от град Попово. Той е един от сравнително новите манастири в България и се намира недалеч от главния път София-Варна. В миналото Копривецкият манастир бил най-големият сред манастирите около крепостта Червен. Разказва се, че там са живяли над сто монахини, а в двора на манастира някога имало аязмо с лековита вода.

Копривецкия девически манастир

9.        Замъкът "Влюбен във вятъра" в Равадиново

Бях чувала и чела за този замък много, имах и желанието да преживея тази интересна разходка. Впоследствие статията за замъка в Равадиново се оказа една от най-коментираните, защото за някои от читателите, стилът на замъка граничи с кич. Въпреки това, идеята е прекрасна, а реализацията й носи радост на многобройните туристи, които ежегодно посещават това място.

„Влюбен във вятъра“ се намира на 3 км от Созопол, навътре в сушата, до село Равадиново и се простира върху площ от 20 декара и все още не е напълно завършен. На главния път преди Созопол има отбивка за село Равадиново и като поемете по нея ще видите острите кули, а приближавайки се все по-ясно ще се разкрива пред вас една странна, романтична и величествена постройка. 

Замъкът в Равадиново

8.         Кайлъка- каменната долина на река Тученица

Паркът ме грабна със зеленината, размерите си, атракциите, които предлага на туристите и историята си. Кайлъка се намира на 6 км южно от центъра на Плевен и предлага чудесни възможности за отдих и развлечения сред уникални природни творения. Не е ясно кога тази каменната долина е наречена Кайлъка, но името произлиза от  турски (кая означава камък, а лъка - долина). Моите впечатления от това място са за прекрасна зелена долина, която е изпълнена с различни възможности за по-дълга или кратка разходка на открито, която може да съчетаете с практикуване на спорт, риболов, посещение на исторически места и др.

Парк Кайлъка

7.  Хижа Дерменка и величието на Балкана

Пътешествието до хижата осъществихме през есента, когато листата на дърветата вече бяха обагрени в различни цветове и ни впечатляваха уникалните красиви гледки, които изникваха отвсякъде и действаха много зареждащо. И си помислих, че всеки път като поемем по пътеките на Балкана се чувствам като в приказка, хубава приказка. Хижа „Дерменка“ се намира в Централна Стара планина, на надморска височина 1529 м, в резерват „Стенето“ на Национален парк “Централен Балкан”. Тук е мястото, където можеш истински да се насладиш на красотата на природата. 


Хижа Дерменка6.  Котел - усещане за история и възрожденски дух  

Град Котел е разположен  в източната част на Стара планина, а най-високо място в района е връх Разбойна с височина 1128 м. Градът е сгушен в малката, но живописната котловина на река Котлешница и ме очарова със своя възрожденски дух, уважение към историята и красиви килими. Тук навсякъде се усеща история и духът на емблематични български имена и възрожденци. Посетихме и намиращите се наблизо  Медвенски водопад "Синия вир" и  село Жеравна.

Жеравна

5.        Еменският каньон и водопада Момин скок

Планирахме това пътешествие да осъществим през пролетта, за да видим водопада пълноводен, а местността около него с избуяла растителност. И не сбъркахме, защото по това време това място е вълшебно. Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, на 20 км западно от Велико Търново. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност през 1980 г. 

Еменският каньон

4.        Πoд пpъcĸитe нa Тетевенския вoдoпaд

Boдoпaд Cĸoĸa ce нaмиpa в околностите на  град Teтeвeн, а екопътеката до него е с дължина около 3км. Разстоянието може да се измине пеша, тръгвайки от моста срещу площада в центъра на града, после покрай градския пазар и квартал "Козница", следвайки указателните табели. Тук ще ви впечатлят огромните камъни покрити с мъх, отвесните скали, короните на дърветата, през които се вижда едно синьо, синьо небе. Ще ви очарова и ромонът на реката, която се вие между камъните, като водата на места е кротка и ленива, а на други – пълноводна, скоклива, бързаща. Едно райско място...

Към Тетевенския водопад

3.         До Връх Вежен и резерват Царичина

Изкачването на планински връх си е страхотна емоция, а въпросният връх Вежен е висок 2198м и е седми по височина сред старопланинските ни върхове. В разгара на лятото изкачването на върха бе приятно преживяване, което съчетано с прекрасната растителност, вкусни боровинки и други горски плодове и уникални гледки определено ме плени. Покоряването на Вежен си заслужава усилията, защото от там се открива прекрасна панорама и изключителни пейзажи към централното било на Стара планина.

Към връх Вежен

2.        Село Гумощник и духът на балканджиите

Селото се намира в Троянския балкан, на 20 км от Троян и на 15 км от гр. Априлци. Съставено е от шест махали, като в миналото са били осем, но обезлюдяването на местността е оказало пагубно влияние върху две от тях. Времето, прекарано в Гумощник премина неусетно, защото бе изпълнено с интересни истории, хубави емоции и прекрасни гледки. В Гумощник можете да се насладите на  разкриващите се пейзажи към Стара планина, на чистия въздух, на предприемчивостта на местните хора, тяхната любов и уважение към корените им, историята, религията, образованието. 

Село Гумощник

1.        Ивановският скален манастир “Св. Архангел Михаил”

Този манастир за мен е истински феномен, защото съхранява нашата национална памет векове наред и е повод за истинска национална гордост. Освен много история тук има и уникални гледки, които бяха неочаквана находка за мен. Ивановският скален  манастир “Св. Архангел Михаил” се намира на 22 километра от Русе и представлява мрежа от над 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на каньона на река Русенски Лом.  Тези скални църкви  са един от деветте български паметника в листата на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. 

Ивановски скален манастир 


Четете още:

🔴 Новината от България, която възхити света

🔴 Нов български филм взе награда в Ротердам

🔴 Григор Димитров взриви Арена "Армеец" със зрелищен обрат (видео)





Източник: aznapat





Коментари

горе