Болни се молят в Пловдив на св. Лука преди операция



- В града откриват конференция “Светителят хирург”
     - Прочутият лекар носел черно расо под бялата престилка
     - В лагерите измъчвали проф. Войно-Ясенецки, държали го в сандък

Светец, хирург, мъченик. Спасил хиляди човешки живота, отдаден до краен предел на медицината и вярата. Измъчван в съветските лагери и затвори, но не престъпил нито лекарската си клетва, нито се отклонил от Божията промисъл.

“Всеки лекар трябва да възприема смъртта на пациент като загуба на много близък. Съзнавам, че болният е жив страдащ човек, а не случай от медицинската практика и се задължавам с всички достъпни средства да го облекча или избавя от страданията. Никога няма да откажа помощ на обърнал се към мен болен, без оглед на часа от денонощието, собственото ми самочувствие или време.”

Икона на св. Лука

Това е медицинската клетва на д-р Валентин Войно-Ясенецки, известен като св. Лука Симферополски. Професор по хирургия, приживе той е излекувал хиляди, а след смъртта си продължава да помага на болни. За неговата сила в медицината се разказват чудеса. 11 г. е бил заточен в Архангелск, Енисейск, Сибир, Бутирка и др., но не се отказал нито от вярата си, нито от убежденията си.

Частица от мощите

му се съхранява

в Пловдивската

митрополия. Тя ще

бъде изложена

на 12 февруари

в храма “Св. Марина”, където ще се отслужи архиерейска света литургия в присъствието на патриарх Неофит.

Ден по-рано - в събота, в Пловдивския драматичен театър от 9 ч митрополит Николай открива конференция “Светителят хирург”, посветена на св. Лука . На нея Ловчанският владика Гавраил ще изнесе доклад за пастира мъченик. Ще бъде представена и книгата, в която са описани истински случаи на извършени чудеса от светеца. Тя е издадена от Пловдивската митрополия. Макар и на небето, хирургът св. Лука продължава да спасява тежко болни в днешно време, разказват хора, убедени в неговата сила. Десетки миряни в Пловдив, на които им предстоят операции, вече записват служби и се молят на д-р Войно-Ясенецки да ги избави от коварни болести.

Светила в съвременната медицина ще говорят за постиженията на именития хирург, който в продължение на десетилетия е служил на вярата и едновременно е оперирал изключително тежки случаи. Това е ставало в мракобесните времена на сталинизма.

Лицево-челюстният хирург доц. д-р Николай Янев, който работи в София и Лондон, лично ще разкаже за постиженията на този необикновен лекар.

Журналистът от тв “Европа” Ангел Бончев пък ще покаже филма си за св. Лука, направен по молба на митрополит Николай. Авторът е снимал в Симферопол и се е добрал до чудеса, сътворени от светеца. Неговата племенница Мая Прозоровска разказва пред камерата как ръката на вуйчо ѝ била направлявана от самия Бог. Това била причината всички негови интервенции да бъдат успешни.

“Освен в медицината св. Лука е с огромен принос в богословието. Има над 1250 проповеди, които Съветът на Московската академия определя като изключително явление”, разказа в аванс Бончев.

Медикът е роден през 1877 г. в Крим, а светското му име е Валентин Войно-Ясенецки. Става главен лекар на Ташкентската болница. Приема монашеското име Лука през 20-те години на миналия век.

Между хирургичната

маса и олтара

преминава животът му в лекуване на болни и служене на Бога. “Винаги в операционната под хирургическата престилка е носил черно расо”, казва Ангел Бончев. Лекарят не се отказва от църковната одежда дори когато комунистите го заставяли да я махне. “Ще свалят расото от мен само с моята кожа”, отвръщал медикът.

Той е сред водещите хирурзи на своето време с огромен принос в гнойно-септичните операции в ерата преди антибиотика. За разлика от днешните лекари, които са специалисти само в дадена област, св. Лука работи в широк спектър от хирургията. Оперирал е онкоболни, сухожилия, стави, мозък, очи, вътрешни органи. Никога не отпращал пациенти.

Силна вяра в Бог и изключителна любов към хората - това било кредото в живота му. Умира през 1961 г. в Симферопол, а през 2000 г. Руската православна църква го канонизира за светец.

Напоследък мнозина българи не намират адекватна медицинска помощ и са отчаяни. Митрополит Николай решава да им вдъхне надежда с делата на св. Лука. Чудотворецът продължава да лекува чрез съвременните медици, като насочва техните мисли и действия. Достатъчно е пациентът да се помоли на светеца. За това разказват стотици гърци, изпитали силата на този божий медик. (Виж в карето действителен случай, разказан от д-р Мария Перистери, гинеколог хирург в Атина).

По време на престоя си в съветските лагери и затвори проф. Войно-Ясенецки е подлаган на жестоки инквизиции. “Държали са го дни наред в сандък, подобен на ковчег, но изправен.

Когато припадал,

го заливали с вода

Обвинявали го, че е английски и немски шпионин, макар че двете неща са несъвместими”, коментира авторът на филма. Отправяли му всевъзможни обвинения само и само да го пречупят и да го откажат от вярата. Но не се огънал.

След излизането му от затворите той продължил да оперира и проповядва едновременно. По време на Първата световна война медикът е пратен в затвор. Тогава той пише до Москва с молба да прекъснат заточението му, за да отиде на фронта и да лекува ранените червеноармейци. По това време нямало антибиотици, но професорът успешно можел да обработва раните им и да пресече инфекциите. “След края на войната ме върнете в затвора”, писал той на съветските ръководители.

Впечатлен от уменията на светеца е бившият ректор на Медицинския университет в Пловдив проф. Георги Паскалев, който е хирург. Той дава за пример неговата отдаденост към пациента. “Днес болният е отъждествен до клинична пътека, дребна банкнота, печалба за търговското дружество. Човешкият живот днес се е превърнал в привилегия за хората с пари. Но правото на живот е дадено от Бога и всеки трябва да получава най-доброто лечение”, смята проф. Паскалев. Той е учил от учебниците по гнойна хирургия на св. Лука. За тези свои постижение чудотворецът е отличен със Сталинска премия I степен.

Професионалният опит на Светителя хирург е обобщен от Анна Михайловна, една от медицинските сестри, с които той е оперирал в Красноярск през 1944-1945 г. “В нашата смяна просто никой не умираше”, казва тя за проф. Войно-Ясенецки.

Д-р Мария Перистери: Той ми помогна да спася бременна с близнаци

Св. Лука е върнал зрението на д-р Мария Перистери, гинеколог от Атина. Това се случва през 2002 г., разказва тя. Имала сериозен проблем с очите, страдала от лезии на ретината. Минала през лазерна терапия, която изобщо не ѝ помогнала. “Очертаваше се трайно да ослепея”, разказва тя. По това време в ръцете ѝ попаднала книгата “Архиепископ Лука”. “Не знаех дали ще мога да я прочета, бях почти сляпа. Стигайки до 45-а стр., започнах да виждам с по-голяма бистрота. За час глътнах 96 страници”, изумила се лекарката.

На следващата вечер явлението се повторило и тя отметнала последната страница. “Разбрах, че нещо става, и бях убедена, че този светец ще помогне и на мен”, окуражила се д-р Перистери. Било невъзможно да отиде да се поклони пред мощите му в Русия. Но разбрала, че те са изложени в манастира “Сагмата” в Тива. “Тръгнах си оттам облекчена и радостна”. Зрението ми се възстанови напълно. Това беше установено след ретиноскопия. Колегите не вярваха”, казва лекарката.

Месеци по-късно св. Лука ѝ помогнал да спаси бременна в 8-ия месец с близнаци. Пациентката пристигнала в кабинета ѝ с втвърден корем. “Сложих ѝ мускулна инжекция с фактор за узряване на дробовете на близнаците (Dexamethasone), тъй като щяха да се родят преждевременно. Това лекарство действа след 24 часа. Помолих се на светеца. Това стана около 16,30 ч.

Само след час жената започнала да кърви. Отлепила се плацентата ѝ - сериозна заплаха за майката и бебетата. Бързо я вкарала в операционната. Пациентката се тресяла от болки. Нямало възможност за изчакване на епидуралната упойка, тъй като са нужни 20-40 минути, за да подейства.

“Призовах св. Лука да дойде да оперираме заедно. Почувствах страшна сила. Направих разреза и отваряйки матката, открих много кръв. В 18,03 ч се роди първото бебе, което бе погълнало много кръв”, описва д-р Перистери. След минута се родило и второто. И двете веднага проплакали. Кръвотечението на майката било под контрол, цезаровото сечение завършило успешно. Жената се събудила в много добро състояние.

“Благодаря на св. Лука още един път затова, че не само спаси живота на жената и двете ѝ бебета, но и затова, че ме подкрепи в тази рискова операция”, завършва лекарката.


Четете още:

🔴 Цветана Манева нежелана в Народния и в театър "София"

🔴 Пони със звезда на челото във варненския зоопарк

🔴 Квартален магазин и цените на храните през 1989 г и 2015 г в 2 снимки





Източник: 24 часа





Коментари

горе