Консумирайте банани поради 10 причини



Бананите са храни, които са вкусни и здравословни. Витамините и полезните съединения в тях защитават тялото. Представяме ви списък с 10 полезни свойства на тези тропически плодове и почти всяко от тях зависи от зрелостта на банана. Това не значи, че трябва да отбирате бананите - просто правилната преценка за тяхната зрялост може да окаже по-добър ефект върху здравето.

1. Превенция на онкологични заболявания.
Бананите съдържат специфичен протеин (тумор некрозис фактор), който помага за предотвратяване на онкологични заболявания. Зрелите плодове имат много повече от него в тях, затова е препоръчително да консумирате банани с петниста или потъмняла обелка.

2. Предотвратяват мускулни крампи.


Минералният дефицит е често срещана причина за появата на мускулни крампи в областта на глезените. Чрез консумацията на продукти, съдържащи голямо количество калий и магнезий (като бананите), може да предотвратите мускулните крампи. Ето защо много спортисти ги включват в своята диета.

3. Предотвратяват бъбречни заболявания.
Храни, които съдържат достатъчно калий, могат да помогнат за предотвратяване на камъни в бъбреците. Според едно проучване, редовната консумация на банани също може да намали шансовете за появата на злокачествени бъбречни заболявания с близо 40%.

4. Подобрява работата на сърцето.
Хранителният режим, богат на калий, се препоръчва за тези, които имат високо кръвно налягане и са предразположени към сърдечно-съдови заболявания. Ежедневният прием на 1,3 грама от този елемент намалява риска от сърдечно-съдови инциденти с 26%. За да предоставите това количество на вашето тяло, трябва да консумирате 2-3 банана дневно, в зависимост от теглото си.

5. Пречиства кръвоносните съдове.
Холестеролът е основната причина за запушване не кръвоносните съдове, което води до атеросклероза. Бананите съдържат фитостероли. Те помагат за намаляване нивата на холестерол в кръвта и поддържат здравето на сърдечно-съдовата система.

6. Представляват източник на енергия.


Изобилието от витамини и минерали в бананите, превръщат тези тропически плодове в чудесен източник на енергия. Обикновените въглехидрати се храносмилат бързо и могат да попълнят енергийният ресурс почти веднага, ако е необходимо.

7. Поддържат здравето на стомаха.
Бананите се препоръчват за хора със стомашни язви и такива, които са в рисковата група. Те съдържат специален ензим, който повишава секрецията на слуз и предпазва коремните стени.

8. Подобряват настроението.
Бананите са източник на допамин, известен още като "хормон на щастието", заедно с частичен витамин B комплекс, който влияе положително върху нервната система. Тези характеристики позволяват на бананите да бъдат включени в списъка с храни за консумация, в случай че изведнъж се почувстваме зле.

9. Помагат срещу диабет.
Тези тропически плодове съдържат определен тип устойчиво нишесте, което помага за подобряване на състоянието на човек със захарен диабет тип 2. Трябва да се отбележи, обаче, че зелените банани съдържат повече от това вещество. В един средно голям зелен банан има 12,5 грама нишесте, докато в зрелия само 5 грама.

10. Грижат се за добрата фигура.
Устойчивото нишесте предотвратява съхранението на мазнини в тялото и увеличава разходите на енергия, което води до по-бързо и видими резултати по време на интензивни тренировки за отслабване. Препоръчителната дневна доза на това вещество е 10 грама. И разбира се, вие трябва да останете активни и да контролирате своите хранителни навици.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.puttingupwiththeturnbulls.com

Още по темата:


Четете още:

🔴 Помогнете! 16-годишната Делия изчезна мистериозно от дом за сираци - ни вест, ни кост от нея

🔴 Мобилните оператори ще ни глобяват за злоупотреба с роуминг

🔴 Български съдия превзема Лондон с баничарници BG zakuska





Източник: Фрамар





Коментари

горе