Бизнесмени плащат акциза на сливовата в Троянската обител



Бизнесмени, родом от Орешак и Троян, искат да платят акциза на сливовата без документи, която откриха служители на Агенция „Митници” в Троянския манастир. Това съобщи за „Монитор” игуменът на обителта Величкият епископ Сионий и припомни, че става въпрос за 1500 литра, и уточни, че предстои от агенцията да им кажат на колко ще възлезе акцизът. Ракията не е за продан, тя е от музейна колекция, някои от експонатите са на по няколко десетилетия, и е както в шишета, така и в бурета, поясни владиката. Най-старата ракия, запазена, е от 1965 година.

Освен 1500 литра троянската сливова в бъчви в избените помещения на манастира бяха открити и 372 бутилки без бандерол.

Игуменът епископ Сионий обясни, че тя е специална селекция и е приготвена по специална рецепта, която се предава от игумен на игумен, в редки случаи на някои доверен редови монах.

Всъщност нашите сливовици са два вида –

баш ракията се нарича буренка и е наложена с 82 билки

и подправки, поясни духовникът, който сред събратята си се слави като познавач и ценител на качествените напитки. Именно рецептата на буренката се пази в дълбока тайна, подчерта той.

Заявки за варенето й Троянският манастир дава в завод в Кюстендил.

За да не станат общо достояние съставките, които се употребяват за нея, манастирското братство изпраща билките и подправките в завода смесени.

Това е по-луксозната ракия, от която подаряваме на гости или е за ценители с вкус, тя е с бандерол, каза още епископ Сионий.

Игуменът посочи, че точно буренката е спечелила Златна грамота на изложение във Франция през 1995 година, която се пази на специално място в обителта.

Другият вариант на троянската сливова, произвеждана с марката на манастира, е

само с една билка и една подправка – с риган и мед

Други около 800 литра нелегална ракия бяха открити в Бачковския манастир. Една част от нея е в бидони, има и бутилки, но без бандерол.

Помещенията и на двата манастира са запечатани, а на управата им са съставени актове. Игуменът на Бачковската обител архимандрит Симон обясни, че се е свързал с адвокати и ще обжалва наложения акт от Агенция „Митници”. 


Четете още:

🔴 Богатствата на България - Уникалната църква в село Добърско

🔴 Баба Злата Даскалова - последната истинска нестинарка от село Българи

🔴 Безплатни прегледи в Първа градска болница





Източник: Монитор





Коментари

горе