Цонков: Невинен съм! Ако попадна отново в същата ситуация, ще защитя родината си пак по този начин



Бившият граничен полицай Михаил Цонков е получил призовка от турски съд, по обвинение за нещо, което е извършил преди 9 години. Тогава той при изпълнение на служебния си дълг прострелва смъртоносно турски бракониер на калкан до Резово. Сега обаче в Турция се възобновява делото и Цонков е призован заедно с двама свои колеги да дава показания, съобщи бТВ.

Преди 8 години прокуратурата у нас отказа да образува дело против Михаил Цонков и прекрати разследването. Тогава магистратите решиха, че престъпление няма, тъй като Цонков е действал при самоотбрана.

От Турция обаче възобновяват разследването, което предизвика остри реакции в социалните мрежи, а от ВМРО дори предлагат на Цонков да го направят кандидат-депутат, като така ще може да се ползва с имунитет.

Самият Михаил Цонков отдавна не работи в МВР, а новината, че е призован от турски съд е посрещна с недоумение.

„Не мога да разбера защо получавам призовка за дело, което се е водило на територията на България. Приключило е с оправдателна присъда и в един момент получавам призовка за същото дело, но вече в Турция. Нямам представа какво става. Моите колеги, които сега са действащи полицаи, също са привлечени като обвиняеми”, коментира Цонков по Нова телевизия.

Турският съд е повдигнал и четири различни обвинения на колегите му Живко Петков и Николай Тошков.

Адвокатът на Цонков каза, че няма искане за екстрадиране, но на 21-ви март той и двамата му колега трябва да се явят в съда в Къркларели, Турция.

Михаил Цонков е убеден в невинността си и заяви, че ако попадне в същата ситуация, отново би защитил родината си по този начин.


Четете още:

🔴 Не пипайте манастирската ракия, ще ви изсъхнат грешните ръце

🔴 Бизнесмени плащат акциза на сливовата в Троянската обител

🔴 Богатствата на България - Уникалната църква в село Добърско





Източник: bultimes





Коментари

горе