Богатствата на България - Асеновата крепост



През V в. пр.Хр. върху скалния масив над р. Асеница е имало тракийско укрепление. Твърдината е обновена при управлението на император Юстиниан за защита срещу нахлуващите славянски племена. Ново преустройство тя претърпява през IX в., когато е превърната в охраняваща прохода между Тракия и Беломорието гранична кула.

Първите писмени сведения за крепостта, наричана Петрич или Стенимахос, са от XI в. Отново разширена и със собствена военна част и администрация, тя е дарена на Бачковския манастир, заедно с прилежащите й села. През 1204 г. Петрич пада в ръцете на кръстоносците. Белгийският херцог Рене дьо Три и рицарите му издържат 13-месечна обсада от войските на българския цар Калоян – поредно доказателство за отбранителните качества на крепостта. При царуването на Иван Асен II тя пак е разширена. През 1231 г. е построена и голямата двуетажна църква „Св. Богородица Петричка“. Заради запазения надпис от епохата крепостта е наречена по-късно Асенова, а намиращият се наблизо град Станимака е преименуван на Асеновград (1934 г.).

В началото на XV в. синовете на султан Баязид влизат в междуособна война за престола. Сюлейман обсажда укрепилия се в Петрич негов брат Муса Кеседжи. След капитулацията на Муса крепостта е разрушена, но църквата остава непокътната. Реставрацията на храма завършва през 1986 г., а от 1991 г. той отново е действащ.

Асеновата крепост се издига в Родопите, на около 3 км южно от Асеновград, върху скален масив на левия бряг на р. Асеница. Дългогодишни археологически проучвания разкриват там основите на замък с комплекс от жилищни сгради, семейна църква на управителя на крепостта, две водохранилища и крепостна кула – всички свързани помежду си с каменни стълби. Под замъка се намира т.нар. църковен двор с добре запазената църква „Св. Богородица Петричка“.

Намерените археологически находки от всички периоди на обитаване на крепостта – тракийски, римски, византийски, западноевропейски, български и османски – се съхраняват в историческия музей на Асеновград. Асеновата крепост е обявена за национален паметник на културата и е сред Стоте национални туристически обекта. Отворена е целогодишно за посещения. Към крепостта води панорамен път, който се отклонява от шосето между Асеновград и Смолян в самото му начало. Има паркинг за автомобили, от който до самата крепост се стига пеша. 

За контакти: www.assenovgrad.com

Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Димитър Караниколов


Четете още:

🔴 Шанс от съдбата: Баща на детенце в будна кома спечели 100 000 от лотарията

🔴 Ето 10-те ползи от пиенето на лимонова вода всеки ден

🔴 Българка създаде дизайн на куфар-робот, който може да ви следва навсякъде





Източник: nationalgeographic





Коментари

горе