Малката България в Испания – Торе де Бургос



В едно от най-красивите кътчета на планинското плато Алкария де Гуадалахара, в долината на река Бадиел се намира Торе де Бургос (Torre de Burgos), малък град в Испания, в който има най-много българи, според последните данни на Националния статистически институт (INE). Градчето наброява 228 жители, от които 70 процента са чужденци. От тях 137 са българи – 60,09%, 4.38% са поляци и 3.07% са румънци. 31.14% от жителите му говорят испански.

Торе де Бургос е малко и спокойно градче, на 20 км от Гуадалахара, има един бар, две общински сгради, овчарници и прекрасни пасища, като всяко малко селце в Испания. Но защо това малко испанско градче е познато като Малката България? Отговорят е прост. През последните тридесет години градчето е един от най-големите производители на зелени аспержи.

Всяка година се отглеждат и продават тонове аспержи, затова градчето се нуждае от работна ръка. Пред в. „АБС“ кметът на града Хосе Карлос Морено споделя, че в края на 90 години в селото пристигнали семейство българи да работят в месната винарна, след това те довели, братовчеди, братя, племенници…Всичките от един и същи край в България. Сега българите, които живеят в градчето са най-много. А когато започне кампанията по събирането на реколтата през април, техния брои се увеличава многократно.

Фермерите по тези земи са намерили идеалното място за тази земеделска култура, която независимо от климатичните условия, дава рекордни добиви. Затова всяка година се засяват все повече и повече хектара с аспержи. Кмета е оптимист за новата кампания. Според работодателите тази година се очаква да бъдат наети повече работници. Миналата година за събиране на реколтата са били наети 600 души, хора от селото, и са били събрани почти два милиона килограма аспержи. И тази година се очаква да бъде добра, казва Хосе Карлос Морено.

В общината има шест земеделски фирми, някои от тях са големи компании като Hortisola и Brothers Urbina, които наемат голям брой работници. Има и по-малки фирми, които също наемат много работници. Особено по време на кампанията, за да бъде събрана реколтата колкото се може по-бързо. Повечето са българи. Те са „сериозни и дисциплинирани“, казва кмета. Преди време той организирал курс за испански език, но признава, че е не дало добри резултати. „Независимо това, нямаме проблеми с интеграцията на чужденците. Хората, които идват отвън, за да работят, а не да правят глупости, са добре дошли“, допълва Морено.


Четете още:

🔴 По време на Живков се правеха реформи, сега – не

🔴 Подложени сме на съвременен холокост: Умишлено изтребление и прогонване на българския народ от земите му

🔴 Богатствата на България - Асеновата крепост





Източник: bulgaros





Коментари

горе