Защо ни трепери понякога клепачът?



Малките притрепервания на очния клепач, на които в Бългрия сме свикнали да казваме "играе ми окото" и да ги свързваме с "хабер" и други суеверия, представляват най-обикновени спазми. В някои случаи обаче, те могат да бъдат знак за здравословен проблем.

Лекото притреперване на окото, което се появява ненадейно и изчесва също толкова внезапно, обикновено не е причина за притеснение, обяснява д-р Уейн Корнблат, професор по офталмология в Мичигънския университет. Всеки човек ги получава от време на време. Обикновено разтърквате окото и спазъмът изчезва.
За да се избавите от треперещия клепач, трябва да намалите кофеина. Според Корнблат прекалено големите количества кофеин е възможно да са причината за този проблем. Въпреки това точният механизъм на това явление все още е мистерия за учените. Изследователи от университета в Йорк са провели експеримент, който показал, че кофеинът предизвиква освобождаването на възбудени невротрансмитери като серотонин и норадреналин.

"Кофеинът е стимулант и той увеличава реактивността в мускулите и нервите."

Това може да обясни как кофеинът причинява понякога случайно притреперване на клепача.

Друга възможна причина за това състояние е липсата на сън, въпреки че причините все още не са ясни.

"Проучванията показват връзка и знаем, че ако се наспите, това може да помогне, но не сме сигурни защо."

Същото може да се каже за мускулните спазми като цяло, които са често срещани, но трудно обясними.

"Чувате обяснения като ниски нива на калий или дехидратация, но те не изглеждат лесно доказуеми."

Стресът също може да изиграе важна роля, казва д-р Ребека Тейлър от Американската академия по офталмология. Когато сте под напрежение, организмът произвежда повече епинефрин – молекула, която подготвя тялото ви за действие. Това повишено състояние на мускулна възбуда може да се прояви като контракции или спазми, като този на клепача.

В редки случаи, когато хората се опитат да решат проблема с намаляване на стреса и повече сън, а трепването продължава, еднократно третиране с ботокс решава проблема. Ботоксът временно прекъсва връзката между мускулите и нервите, обяснява Корнблат.

Спазмите на клепача обикновено са леки. Но ако се разпространят, могат да се засилят. Ако получавате спазми по лицето или врата, това вече е друга история, споделя Корнблат.

Не е толкова често срещано явление, но ако получавате спазми само от едната страна на лицето, трябва да се консултирате със специалист. Съществува и друго състояния, наречено блефароспазъм, при който целият клепач се затваря или мига неволево. Възможните обяснения за това са много, затова най-добре се консултирайте със специалист.


Четете още:

🔴 Дневен хороскоп за 12 февруари

🔴 Григор експрес прегази грузинец и е на финал в София (видео)

🔴 12 избрани стихотворения от български поети





Източник: Фрамар





Коментари

горе