Ужас! Блъскат луканките със суха кръв  




Шокиращи факти за колбасите, с които е залят пазарът, установи проучване на Агенцията по храните у нас. Оказва се, че в огромна част от тях липсва истинско месо, а на етикетите няма данни за отпадъчните продукти, оцветителите и заместителите, които съдържат. Именно високото потребление на нискокачествени луканки и суджуци води до сериозни стомашни и сърдечни проблеми, от които страда повече от половината българско население.

Експертите са открили в много от колбасите наличие на изкуствена субстанция, която в месарския бранш наричат

„кръв на прах”, или още „суха кръв”. България повече от двадесет години е най-големият вносител на изкуствения подобрител в цяла Европа.

Сухата кръв всъщност представлява отпадъчен продукт от кланиците, който се пакетира и съхранява в специализирани ями. Неговата основна задача е да имитира вкуса и вида на истинското месо. За да се случи това, към него производителите на колбаси прибавят по изкуствен път и мазнина. Свинската мас се вкарва допълнително не само в саламите, а и в кашкавала, сиренето, млякото, за да ги прави по-издръжливи. Адът с напълно фалшивите колбаси обаче не свършва дотук. От Агенцията по храните разкриват, че често в тях се открива и химикал, наречен „карагенан”, който придавал обем на продуктите. Той бил вкарван във всички пилешки изделия, за да могат да набъбват двойно. Спецове сравняват хранителните качества на карагенана с тези на сапуна.

За да правят цвета на колбасите апетитен, търговците често посягали към специален екстракт от екзотичен вид бръмбари, който имал свойството да оцветява луканката, кренвиршите и млеката в розово и червено. „Това вещество е изключително вредно за здравето, защото е способно да отключи всевъзможни видове алергии, стомашни разстройства и хиперактивност при децата”, алармират лекарите. Въпреки това в България добавката е напълно легална за употреба и може да бъде разпозната по етикетите на храните под имената Е120 и Е122.


Четете още:

🔴 Вижте какво лекува бабиния лек с кокичета, накиснати в ракия

🔴 Столичанин направи невероятен подарък на любимата си за ЧРД (СНИМКА)

🔴 Заплашеният от дело в Турция граничар: Не съм виновен и не съм имал кошмари





Източник: Ретро





Коментари

горе