България – следващото чудо в Европа



България е европейското бижу, което много хора търсят. Те просто все още не го знаят.” Това не са думи от нова реклама за България, изработена от Министерство на туризма. Това е лично мнение. Той е  Robert Reid, има туристически блог “G Adventures” и изследва нови дестинации. Пише статия, в която описва неговите 8 причини България да е следващото чудо в Европа. А личните впечатления са най-добрата реклама. Ние няма да пишем повече. Оставяме Ви да се насладите на неговия разказ. Определено си заслужава:

“Една от примамките е красотата на тази последна спирка на бившия Съветски блок. Там се намират една от красивите планини на Балканите, наречена Стара планина, както и Черно море и златистите му пясъчни плажове. България е и изненадващо екзотична. Тя е също родното място на Кирилицата. В някои села обаче говорят само турски език. Много от жителите на страната пък си завъртат глава в знак на съгласие, вместо “да”.

Най-забавно е проучването на планинските села на България, където можете да намерите къщи, строени по време на Възраждането през 19-ти век и традиционни къщи-механи, потопени в дърворезба. В повечето кръчми се лее домашно вино, собствено производство. Освен това, цените са все още много добра сделка. 

Аз съм ходил много в България през последните десетина години. Писал съм статии, монтирал съм видеоклипове и съм актуализирал пътеводители за тази държава. Но любимото ми пътуване по крайбрежието на Черно море, се случи в далечната ’72 година, с един небесно син Москвич, който беше нещо като Съветския Кадилак. :)”

Ето ги и 8-те причини:

1. Велико Търново – Едва ли има по-добро място в България, в което да прекарате няколко дни. И не казвам това само защото с този град споделяме общ рожден ден (22 март). Това е старата столица на България – от 12-ти до 14-ти век. Чудесно място, кацнало на върха на остра, S-образна клисура. Криволичещите улички отвеждат до много къщи от ерата на Възраждането, някои от тях превърнати в къщи за гости, други – в занаятчийски магазини, пълни със сувенири.

На изток от центъра се намира крепостта Царевец. Тя заема скален връх, който е бил населен от времето на траките (повечето от съществуващите стени и сгради датират от 5-ти до 12-ти век). През нощта шоуто “Звук и светлина” осветява крепостта.

1Крепостта Царевец във Велико Търново. Снимката е предоставена Гари Арндт.

На хълма над крепостта се разкрива прекрасна гледка надолу – укрепените стени на Арбанаси. Най-впечатляващото наследство от миналото на Арбанаси са запазените къщи от 16-ти век, както и храмът “Рождество Христово”, който е пълен с цветни стенописи. Това е и мястото, където монасите тихо съхраняват българските православни традиции живи по време на Османската империя.

2. Пловдив – “Вторият град” на България и най-обичан от българите, Пловдив се разпростира върху седем тепета, подобно на Рим. Тук се намира и над 2000-годишния Античен театър на Филипополис. Там, със сандвич в ръка, можете да си направите чудесен пикник с гледка към планината Родопи.

Калдъръмените улички на Пловдив са богато украсени с къщи от 19-ти век – в някои от тях можете да отседнете за нощувка, в други – да хапнете. По-долу, на централната улица, има оживен ресторант, построен в старо бомбоубежище. Джамията в града е построена през 14-ти век.

2Пловдив – градът на седемте тепета

3. София – Столицата. Не можете да объркате атмосферата й с тази на Прага, градът е пълен със сиви сгради от епохата на комунизма. Второто впечатление от София е по-добро. Витоша – любимата планина на столичани, разполага с туристически и ски писти, до които може да се стигне и с обществен транспорт. Другото интересно кътче на София е едно тъжно до преди години място – Студентски град. Партерните етажи на много от мрачните общежития, строени в социалистическата ера, днес са превърнати в най-горещите клубове на града. Студентски град е истинско сюрреалистично място за парти.

3Студентски град е истинска парти сцена на фона на сивите комунистически сгради от епохата на комунизма. Снимка: Luca M.

В София римските руини са навсякъде. Можете да се разходите в подземния тунел, под жълтите павета (Ларгото, б.р.). В близост до него има чешми с минерални извори, от които местните си пълнят вода. Там можете да разгледате и римски колони, изложени на показ.

Най-добрите места за пазаруване в София са Женският пазар и сергиите в близост до емблематичната катедрала “Александър Невски” – оттам си купих превъзходна съветска камера за 15 долара.

4. Виното – История на българското вино е една от най-древните. Оказва се, че тук е роден Богът на виното – Дионис, а именно в Перперикон, южно от Пловдив. Древните гърци дори се оплаквали, че виното, направено в северната им съседка, било твърде силно и не било разредено с вода (Можете ли да си представите?!?)

Днес българското вино е комбинация от западни (Каберне Совиньон и Мерло) и местни сортове грозде, които не се срещат никъде другаде. Това е една от най-добрите изненади при посещение на страната.

Много български ресторанти, особено в селата, предлагат домашно вино, приготвено от семейството на собственика. Струва си да търсите местните сортове. Моите фаворити са тъмно червеното вино Мавруд (често се среща в Тракийската низина) и виното от сорта Мелник. Второто не причинява махмурлук, кълнат се жителите на Мелник. Градът се намира на юг от София, където се предлага дегустация на вино в 250-годишната “пещера” на върха на хълм. Аз тествах виното им и съм щастлив да потвърдя, че нямах никакъв махмурлук 🙂

4За да опитате най-доброто вино, трябва да се отправите към град Мелник. Снимката е предоставена от Kleacheros К.

5. Крепостта от “Властелинът на пръстените” – Северозападно от София се намира Белоградчик – дом на Белоградчишката крепост като от “Властелинът на пръстените”. Крепостта “Калето” е една от най-добре запазените, тя е и първата, изградена от римляните преди няколко хилядолетия. Има и пешеходни маршрути, както и забавно скално катерене. Струва си да посетите мястото, а и се намира само на 4 часа с влак от София.

5Крепостта Калето в Белоградчик. Снимката е предоставена Гари Арндт.

6. Сградата “НЛО” – На около 90 минути път с кола, южно от Велико Търново, е комунистическият монумент Бузлуджа, на прохода Шипка. Сива сграда, с форма на чиния, тя е толкова футуристична, че е известна като сградата “НЛО”.  След края на социализма, властите я затворят. Но е интересно място за изследователи – изпочупени прозорци, дивани, разкъсани на парчета – истински сюрреалистичен паметник на комунизма.

6На паметника “Бузлуджа” можете да си организирате среща с извънземно. Снимка:  Athena L.

7. Морският град на Хевиметъла – През 70-те и 80-те години Българското Черноморие служи за почивка на комунистите и го наричат “Червената Ривиера”. Днес някои от плажните градове са свръх застроени и трудно можете да им се насладите.  Други имат исторически центрове (Созопол има древногръцки корени) или са относително тихи и спокойни (Синеморец, в близост до турската граница).

Има само един морски град обаче, в който редовно свирят Iron Maiden. Каварна, недалеч от границата с Румъния, претърпява сериозна промяна, след като на власт идва хевиметъл кмет. Цонко Цонев организира метъл фестивал и всяка година събира в града метъл феновете на Европа. Освен това направи гигантски стенописи на Scorpions и Uriah Heep, изрисувани върху строени в соца сиви жилищни сгради.

7Фестивалът в Каварна. Снимката е предоставена Сабин L.

8. Баница – Има два вида храна в България: българска традиционна кухня и пица (тя е толкова широко разпространена в страната и навсякъде е буквално потопена в кетчуп. На практика скоро може да се превърне в национално ястие). Но има само един вид българска закуска: баница.

Не можете да си тръгнете от България без да сте опитали тази гореща тестена храна, пълна с козе сирене. Можете да я  намерите във всеки град. Обичайна гледка са местните жители, застанали пред някоя барака, да ядат прясна баница, опакована в хартия, а в другата ръка да държат цигара и еспресо.

8Опитайте баница поне веднъж. Снимка: Dock

Баницата обикновено струва под 1 евро, а в жегите опитайте българска ябълка или друг плод – едни от най-вкусните неща в страната.

На нас ни стана много приятно. България, през погледа на един чужденец, винаги е много интересна, а както разбрахме, и екзотична. И моля ви, нека не се самолинчуваме и не влизаме в задочен спор с него колко всъщност проблеми има у нас. Песимизмът и мърморенето няма да ни помогнат.


Четете още:

🔴 10 неща, които да правите всеки ден, за да живеете по-дълго

🔴 По мед и масла

🔴 Взех едно габърче и направих дупка в яйцето, резултатът е повече от впечатляващ, зарибих всички около мен на този трик





Източник: shash





Коментари

горе