16-годишна българка първа в света по лекоатлетика




16-годишната лекоатлетка Лиляна Георгиева оглави световната ранглиста за девойки в младша възраст, след като постави рекорд на 3 000 м.

Наричат я „детето чудо“ на леката атлетика. Едва на 14 години вече е национален рекордьор. Лиляна живее в дом за лишени от родителска грижа, тъй като не получава такива в семейството си в родното село Градина. В дома тя среща настоящата си треньорка Радмила Станкович.

Спортът е всичко за Лиляна, тя посвещава цялото си време на него. По пътя към върха обаче се появява препятствие. Поради липсата на средства няма шпайкове, с които да надбяга най-големия си конкурент- себе си. Но това не отказва момичето.

„Първия си рекорд, републикански на 3 000 метра, тя нямаше шпайкове. Дете от моята група, но по-малко от нея й даде шпайковете си. С шпайкове, които са й много по-малки и й стягаха, тя направи този рекорд“, казва треньорът й Радмила.

Младата спортистка е водачка в световната ранглиста, след като преминава това разстояние за 9 минути и 24 секунди.

Въпреки трудностите българката не спира да преследва мечтите си. Историята й докосна стотици българи, голяма част, от които й протегнаха ръка. С тяхна помощ тя продължава да тича с хъс, амбиция и вяра, покорявайки нови спортни висини. А човекът, който най-много я мотивира е нейната треньорка.

Само преди няколко дни 16-годишната лекоатлетка е поставила пет национални рекорда и то в рамките на 24 часа, като сега се подготвя за поредното състезание.

На пистата често се съревновава с по-големи от нея, но това никога не я плашило. И макар да е опитен състезател, признава, че притеснение винаги има. Има обаче и рецепта срещу него.

Като всеки спортист и Лиляна мечтае да покори както европейските, така и световните върхове в спорта.


Четете още:

🔴 Да си щастлив означава... или един безценен урок от Николай Хайтов

🔴 Първият българин получи своя "Оскар" /ВИДЕО/

🔴 България – следващото чудо в Европа





Източник: Кмета





Коментари

горе