Живот и оцеляване в Родопите



Днешното хленчене на мнозина на фона на това, което са преживели малкото останали възрастни хорица в Родопите изглежда доста нелепо. Проблемът днес е по-скоро липсата на чувство за отговорност и липса на съчувствие и взаимно уважение между хората.

Обществата съществуват заради ползата от съвместния живот, а не заради това да имаш съсед, само за да има на кого да се цупиш и да хвърляш вината за собствените проблеми. Разказът на възрастен човек е едно от най-поучителните неща, от които може всеки да попие мъдрост и спокойствие. В трудностите през отминалите времена хоратав Родопите са оцелявали с помощта на съседа и роднините и взаимопомощта, която са си оказвали.

Представяте ли си днес да липсва конец, с който да се закърпи единствената ви дреха, която сте успели да си купите или някой да ви я е подарил...

През една далечна година в миналото по разпределение в едно село занасят една макара черен конец. Дължината на една макара е била някъде 40-50м. При положение, че семействата в квартала, за който е била тази макара с конец е имало около 50 семейства. Хората се събрали в молитвения дом и мирно и търпеливо разпределили конеца. Те разпределили така конеца, че да има за всяко семейство по метър, метър и половина.

А когато пък имало заклано животно всичко се оползотворявало. Хората не изхвърляли дори кожата от главата на говедото , а от нея правели нещо като цървули, при това само от кожата на главата, защото гьона от гевдето го продавали, за да могат да купят други продукти от първа необходимост като газ, сол, сапун и други подобни.

Въпреки бедността обаче, родопчаните са имали повече уважение и съчувствие един към друг. Хората са се преборили с коварни болести и мизерия породена от войни, засушавания и мразовити зими, защото са си помагали, а не са били егоистични като днес.

Жалко е, че днес малкото останали живи хорица, преживели онези мрачни времена трябва да изтърпят наглостта и подлостта на днешното общество. Ако не се съвземат хората и не възвърнат онеци ценности помогнали на миналите поколения ще се наложи обществото да плати скъпо за нехайството си.


Четете още:

🔴 ДЯДО ВЛАЙЧО НАДМИНАВА ВАНГА ПО ПРЕДСКАЗАНИЯ

🔴 Българската народна музика е лечебна

🔴 16-годишна българка първа в света по лекоатлетика





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе