Кметът на Бургас застана зад граничаря Михаил




Кметът на Бургас Димитър Николов изрази подкрепата си за Михаил Цонков – бивш граничен полицай, получил преди дни призовка от Тежкия наказателен съд в град Къркларели, Турция заради трагичен инцидент с турски бракониери, хванати в наши води.

“Познавам лично Михаил, той е и почетен гражданин на Бургас. За мен категорично няма казус с невинността на Цонков и колегите му граничари. Те са пазили нашата граница и невинността им категорично е потвърдена и от българския, и от европейския съд за защита правата на човека”, категоричен бе Николов във Facebook.

През 2008 година местният парламент обяви за почетни граждани на Бургас граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков и Николай Петков за защита на границата на България и ЕС. „Като кмет заставам с името си в подкрепа на Михаил и благодаря на всички граждани, организации и партии, които изразяват също публично подкрепата си“, добавя Димитър Николов.

Междувременно пък стана ясно, че Министерството на правосъдието спешно е изпратило уведомителни писма до всички заинтересовани органи относно решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за Цонков със задължение да го спазват

В решението си от 16 декември 2014 г. съдебен състав на ЕСПЧ единодушно обявява за недопустима, поради явна необоснованост, жалбата на роднините на починалия след нещастен инцидент турски рибар, при който български гранични полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море.

Съдът приема, че случаят касае настъпването на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. В решението е записано още, че с оглед установяване на обективната истина националните власти са провели ефективно разследване на действията на полицейските служители по време на инцидента, както и на всички обстоятелства по случая, включително и планирането и контрола на полицейската операция.


Четете още:

🔴 Мощна обществена вълна се надигна в защита на гранчаря Михаил Цонков

🔴 Родопски мъдрости

🔴 Живот и оцеляване в Родопите





Източник: Кмета





Коментари

горе