Звездите, които пребориха рака  




Популярните личности често забравят, че нищо човешко не им е чуждо. Също като обикновените хора, много от тях преминават през лични драми, често свързани и със здравето им. Малцина обаче имат смелостта да съобщят публично за сблъсъка си с тежка диагноза, каквато е ракът.

Водещата на „Съдебен спор“ Нана събра сили да сподели за онкологичния си проблем в ефир. Борбата на Нана с рака започва през 2012 г., когато в продължение на няколко месеца лекарите в Израел, където тя отива да се лекува, не могат да открият огнището на болестта. След неуспешна интервенция там Нана се връща в България. Наши лекари успяват да открият тумора в гърдата й, който е премахнат с лека интервенция. Вследствие на лъчетерапията водещата губи напълно косата си, но не се притеснява да се появява без перука на екран. Спасявайки се напълно от болестта, Нана решава да основе организация, която помага за превенцията на рака на гърдата.

Със същата диагноза се сблъсква и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя научава за заболяването при съвсем рутинен профилактичен преглед. Почти веднага е приета за операция в столична болница. Йорданка се оказва истински боец и отсъства от работа само 10 дни. Никой освен семейството й не разбира за тежките й здравословни проблеми. Въпреки че е лекар, съпругът й е по-разтревожен от нея, но стиска ръката й по време на целия болничен престой. Фандъкова дълго време се чуди дали да сподели за този етап от живота си, но впоследствие стига до извода, че за проблемите е по-добре да се говори и днес много от кампаниите, посветени на борбата с рака, преминават под нейния патронаж.

Бившата социална министърка Емилия Масларова и омбудсманът Мая Манолова също неотдавна бяха покосени от коварната болест. И двете в продължение на дълъг период от време отказваха да коментират състоянието си. Масларова споделя, че е преживяла тежка химиотерапия, която е най-лошият спомен в живота й, а Манолова - че ракът й е помогнал да преосмисли приоритетите си и да излезе от активната политика.

Пълно мълчание бележи и сблъсъка на олимпийската ни шампионка Мария Гроздева с най-страшната диагноза. Тя решава да проговори едва когато е напълно здрава, защото е суеверна и смята, че ракът може да я повтори. Лошата новина идва при многократната ни медалистка като гръм от ясно небе. Първоначално тя не си дава сметка за опасността, но по-късно лекарите й казват, че ако е била закъсняла с три месеца, усложненията при нея са щели да бъдат фатални. Хванат в ранен стадий обаче, ракът е още една от покорените мишени на Гроздева. Тя е късметлийка и успява да се размине без последващи терапии, но драматичните събития преобръщат мирогледа й и я правят много по-спокойна и уравновесена.

Не чак толкова благосклонна е обаче съдбата към телевизионерката Миа Сантова. Тя още си спомня обикновената августовска нощ на 2009-а, когато се събужда с бучка в гърлото. Тогава започва лудата й обиколка по лекарските кабинети. В крайна сметка я диагностицират с рак на щитовидната жлеза. Понеже откриват две злокачествени заболявания, се оказва, че трябва да отрежат цялата жлеза. „И сега до края на живота си съм на поддържаща терапия. Разказвам го, защото дълбоко вярвам, че личната ми история би могла да бъде подкрепа за други, минаващи по този път“, казва Миа за борбата, която още води.

Една от легендите на вокалната формация „Тоника“ Ваня Костова има шанса да бъде от пощадените от болестта. Тя сама напипва бучката в гърдата си, но около месец крие от своя син Боян, който тогава тъкмо ще се дипломира като лекар. По негово настояване тя отива на преглед и влиза веднага след това на операция, въпреки че образуванието е доброкачествено. Съветват я да го отстрани, защото с времето е можело да се превърне в сериозна опасност. Ваня бързо се измъква от оковите на болестта, но още си спомня 10-те дни, в които е очаквала резултатите от хистологията. Тогава синът й сваля цели 12 килограма от стрес и напрежение изследването да не е положително.

Двама от най-емблематичните за културата ни мъже също неотдавна спечелиха борбата с рака. Стефан Данаилов получава диагнозата лимфом през 2014-а, когато лекари едва не го изпращат в гроба. Впоследствие обаче се оказва, че заболяването е от лечимите видове рак и след няколкомесечно лечение Ламбо си възвръща формата.

Истински шок беше и постъпването на Вежди Рашидов в немска болница преди по-малко от две години. Бившият министър на културата заболява от рак на гърлото, който се е разпрострял до носоглътката и заплашва да отнеме гласа му завинаги. Между Франция, Швейцария и Германия Вежди избира за лечението си Германия. Той прекарва в болничното легло повече от 2 месеца. От депресията го спасява само четката, а рисунките си Рашидов разпродава благотворително и дарява парите на отделението в „Царица Йоанна“, където деца се лекуват от рак.

С благотворителност се захвана и Стилиян Петров, който води рекордно дълга битка с рака. Футболистът бе покосен от левкемия в пика на своята кариера. Той получава треска след мач с „Арсенал“ и се подлага на множество изследвания. Медиците не дават никакви шансове да оцелее и да може да спортува отново. Когато научават, че болестта му е в ремисия, от отбора „Селтик“ му организират бенефис. В момента Стилиян е асистент в „Астън Вила“ и се чувства по-добре от всякога.


Четете още:

🔴 Созопол е шестата най-добра туристическа дестинация в Европа за 2017-а

🔴 Хубавата ракия може да бъде много полезна в тези два случая!

🔴 Песента "Гълъбо" полетя към рекорда





Източник: Ретро





Коментари

горе