Ролята на бащата в отглеждането на детето




Вие сте жена и държите на кариерата, семейството и децата си. Смятате, че ще се справите с всичко, но в един момент имате нужда от помощ – времето ви притиска или просто искате да отделите един час за себе си. Тук е ролята на мъжа до вас. Какъв е той и помага ли ви в отглеждането на децата, попитахме майките, които посетиха училището на списание „9 месеца”.

Каква е ролята на мъжа до вас?

Петя Мирчева, 33 год., София. Мъжът до мен, тоест моят съпруг, не ми помага – той участва активно и адекватно при отглеждането на детето! Няма дейност по грижите и възпитанието, която да му е чужда, да не знае кое кога и как се прави. Единственото изключение беше кърменето! Иначе без проблем сменя еднократните пелени, прави масаж и гимнастика, храни детето, мие зъбките му, дава му лекарства, когато е болно, води го и го взема от яслата... Сега да не си помислите, че аз като майка не участвам изобщо в отглеждането на детето ни :) Аз прекарвам повече време със сина ми през деня, но когато съпругът ми се върне от работа, съвсем нормално е да му отделя повече време – така се чувстваме добре и ние, и детето ни.

Елеонора Тончева, 34 год., София. Откакто се познаваме, винаги ме е обгрижвал по най-добрия начин. Изключително много ми помага и в грижите за детето. Когато малката беше бебенце, щом я чуеше да плаче през нощта, ставаше и ми я носеше, за да я нахраня, къпеше я, преобличаше я. Вечер, когато се прибере от работа, задължително й чете книжки и си играят заедно. Сутрин я води на детска градина и я носи на конче до групата.

Росица Минкова, 25 год., София. Имаме две дечица. Обикновено мъжът ми ги къпе, храни и играе с тях. Помага ми страшно много! Когато се роди второто ни дете, той се занимаваше с него по цял ден – извеждаше го навън, хранеше го и т.н. Като цяло мисля, че мъжът ми се грижи за децата дори повече от мен.

Детелина Преображенска, 29 год., София. Вечер ми помага повече за дъщеря ни, защото през деня е на работа. Затова пък отделя вечерите изцяло за нея – играят си, измислят си различни занимания, обръща й голямо внимание. Не я къпе и преоблича, но и това, което прави, ми е от голяма помощ, защото така успявам да си почина или да свърша някаква друга работа.

Оксана Димитрова, 24 год., София. Според мен един мъж трябва да помага и да присъства в живота на половинката си активно още докато тя е бременна. Когато аз бях бременна той идваше с мен на прегледи, подкрепяше ме, дори присъства на раждането. Сега също ми помага много – взема храната на детето, къпе го, сменя му пелените. Ние, жените, очакваме много от мъжете до нас, но според мен не трябва да ги притискаме, а да ги насърчаваме. Идеята е те сами да искат да помагат и сами да поемат инициативата.


Четете още:

🔴 На външен минерален басейн в снега

🔴 Кюфтенца с картофи на фурна

🔴 Ансамбълът с трети медал от Москва! След златото днес взеха и сребро





Източник: Списание „9 месеца”





Коментари

горе