Някои зеленчуци са по-полезни сготвени, а не сурови



Много хора вярват, че суровите плодове и зеленчуци са най-полезни за организма.

Всъщност се оказва, че някои зеленчуци могат да са по-полезни и здравословни, ако са сготвени.

Вижте кои са те:

1. Моркови.

При готвене в морковите се разграждат техните твърди клетъчни стени. В организма бета каротинът, съдържащ се в оранжевия зеленчук, се превръща във витамин А, който е полезен за здравето на костите, имунната система и зрението.
Според доклад от 2008 г. варенето на морковите или приготвянето им на пара прави техните антиоксиданти, най-вече каротеноиди, по-лесно достъпни за организма.

2. Домати.

Доматите са богати на ликопен, който е фитонутриент, влияещ върху червения им цвят. Готвенето на доматите повишава тяхната антиоксидантна мощност, което ги прави по-полезни и лесно усвоими от тялото. Ликопенът помага в борбата срещу сърдечните и онкологичните заболявания.

3. Кръстоцветни зеленчуци.

Кръстоцветните зеленчуци съдържат някои химикали, които блокират производството на хормони на щитовидната жлеза в организма. Хипотиреоидизмът може да доведе до увеличаване на теглото, студени ръце и крака, лесна уморяемост, намаляване на либидото си, суха коса и запек. Чрез варене на кръстоцветните зеленчуци можете да намали този ефект с 2/3. Кръстоцветните зеленчуци включват рукола, броколи, зеле, карфиол, ряпа, брюкселско зеле, репички и кресон.

4. Листни зеленчуци.

Оксаловата киселина, намираща се в много листни зеленчуци, може да бъде дразнител. Тя също така блокира желязото и усвояването на калций. С леко задушаване или варене на зеленчуците, оксаловата киселина се редуцира в храни като спанак и къдраво зеле.

Още по темата:


Четете още:

🔴 Остаряваме по-бързо заради недостиг на витамин С

🔴 Навремето в квартала нямаше сладкарница. Затова с мама си правехме сладкишите вкъщи. Обожавах нейния Наполеон - още го сънувам:

🔴 11 страхотни идеи за твоя дом и градина!





Източник: Фрамар





Коментари

горе