Топ диетолог разкри тайната на здравословния Великденски пост  




Започването на Великденския пост трябва да се случва постепенно, за да не се стресира организмът. Това каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, цитирана от "Фокус".

По думите й след зимния сезон, когато традиционно сме приемали повече животински храни, е добре да се премине към детоксикиране на тялото. „Постът започва с поетапно изключване на месото и млечните продукти от менюто ни. Сега, тази седмица, ще преминем към консумация на млечни продукти, ще оставим рибата в менюто си, както и яйцата. На Сирни Заговезни ще изключим и тези блажни храни - риба, яйца и млечни продукти. Ако имаме една добра здравна култура или се посъветваме от специалистите, ще знаем как да направим менюто си по-здравословно, стига да сме решили да спазим и духовния, и хранителен пост“, обясни диетологът.

Проф. Донка Байкова добави, че през периода на пости ядките са един добър заместител на животинските продукти и източник на протеини. Тя уточни, че захранването след приключването на 5-седмичния пост също трябва да бъде бавен и внимателен процес.


Четете още:

🔴 Дори Левски не ви смири

🔴 Край на снежната приказка! Пролетта чука на вратата

🔴 Аз съм български емигрант и никой не ме е настанил, изхранвал или интегрирал за сметка на държавата





Източник: Ретро





Коментари

горе