Дните на Ботев в Калофер започват на 31 май




В Калофер започват Дните на Ботев. Това съобщи кметът Румен Стоянов.

Проявите са под патронажа на президента Румен Радев. Те започват утре и ще продължат до 4 юни. „В този момент градът вече е препълнен с туристи, предимно деца, които посещават Националния музей на Ботев“, каза кметът.

В Калофер има и много чужденци, които са в общината от няколко дни заради розобера. Местата за нощувки са заети в диапазон от 20 км извън Калофер. На 1 юни ще бъде отбелязан и денят на детето, като ще се проведе конкурс за рисунка на открито на тема “Жив е той, жив е“ за най-малките. Ще има и концерти на деца от школи и състави. От 14.00 часа започва четене на открито със Съюза на българските писатели. В 19.00 часа е спектакълът на оркестър „Чинари“, а в 21.00 часа започва военният ритуал. На 2 юни сутринта е панихидата, след това на площада има военен ритуал, с поднасяне на венци и цветя. В 14.00 часа се открива Фолклорен фестивал, с представяне на народни носии и обичаи. Вечерта от 19.30 часа е спектакълът на калоферските гайдари, в който с изпълнение на Ботеви стихове ще участва актьорът Янко Лозанов. В 21.00 часа започва бдението „Жив е той, жив е“, с групов рецитал на стихове на гениалния поет. На стената на читалището ще бъдат прожектирани текстове на Ботеви творби. Всички дружно ще рецитират стихове, или ще пеят. Хората ще държат в ръка запалена свещ и така ще почетат безсмъртието на Ботев.
Проявата се организира за втора поредна година. На 3 юни, от 10.00 часа ще има демонстрация на занаяти – малките майстори от града и региона ще демонстрират своите умения да ваят дърво, да майсторят гайди, а жените да плетат прочутата калоферска дантела. След това ще има дефиле на народните носии. С шествие от паметника на Калифер войвода до площад „Христо Ботев” те ще демонстрират опазването на традицията в облеклата. През деня ще се проведе фолклорният събор „Родолюбие”, предаде Фокус.
В неделя в Калофер ще се проведе рали на ретро автомобили „Розова долина”.

През нощта на площада ще танцуват нестинари от Странжда, поканени за празника специално от кмета Румен Стоянов.


Четете още:

🔴 В Хърватия пенсията е 500 евро, у нас - 75  

🔴 Винаги ще му благодаря, че вместо да ми избоде очите ми изписа веждите и ме научи на най- ценния урок досега!

🔴 Много жени не могат да отслабнат, въпреки че спазват диети и тренират, а дори не предполагат, че проблема може да се крие в това





Източник: Актуално





Коментари

горе