НОС КАЛИАКРА И ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НАОКОЛО



Там някъде, из северните части на българското Черноморие, колосално се извисява скалистият Нос Калиакра. Той е врязан в морето около два километра, а склоновете му се спускат 70 метра отвесно към морето. Там можете да се насладите на забележителни морски гледки, археологически останки от крепостни стени и средновековни постройки. Ние имахме щастието за поредна година да отидем там, като този път заварихме много по-хубаво и подходящо за снимки и разходка време.

Къде се намира Нос Калиакра

В буквален превод Нос Калиакра означава „красив нос“. Той се намира на около 12 километра южно от град Каварна, 6 километра от село Българево (където бяхме отседнали) и 30 километра на север от Варна. Всъщност носът е природен и археологически резерват, който е част от Стоте национални туристически обекта.

Нос Калиакра от водата

Нос Калиакра от водата

Малко повече информация за носа

Интересен факт е, че още през Втората световна война, Калиакра се превръща в една от първите защитени зони на територията на страната ни. През далечната 1966 година Калиакра е обявена за природен резерват, а през 2003 година е обявена и за археологически резерват. Друго любопитно нещо е, че това е единствения резерват в страната ни, към чиято територия е включена и част от акваторията. Той е и един от най-популярните резервати по българското Черноморие.

Красотата на резервата

Красотата на резервата

Носът обхваща близо 700 декара територия, покрита с различна растителност, впечатляващи скали и пещери. В долната част на носа (откъм морето) има множество подводни пещери, които са в резултат от прибойните вълни 

Над района на нос Калиакра преминава и миграционният път на птиците – Виа понтика, поради което можете да видите много и различни видове птици. Именно там се срещат повече от 300 тревисти и 15 дървесни вида, които са около 30% от флората на Добруджа.

На самия нос Калиакра има морска радиолокационна станция, метеорологична станция, морски фар, музей и ресторант.

Малко за историята на дългия и тесен нос

Според историците едни от най-ранните заселници на нос Калиакра датират от далечния 4 век пр.е. Тогава територията е била населявана от тракийско племе, наричано тиризи. Именно тогава носът получава и първото си име – Тиризис.

Останки от жилищни сгради

Останки от жилищни сгради

По онова време Тиризис се превръща във важен административен, религиозен и търговски център, който е укрепен чрез крепостните стени, останки от които можем да видим и днес. Самото селище се простирало на най-издължената част на носа.

През елинистичната епоха е построена втора крепостна стена, намираща се откъм сушата, а през 341 година се завършват и кръглите отбранителни кули. Тогава се получава и разграничаването на вътрешния и външен град. През 4-ти век се изгражда и трета крепостна стена, която е висока близо 10 метра. Тогава се оформят окончателно трите отбранителни зони – вътрешен град, външен град и предградие, чиито останки съществуват и могат да бъдат видяни и днес.

В годините, територията има множество възходи и падения, с които смятам да не ви отегчавам. Ще спомена само най-мащабната Черноморска битка, случила се през 1791 година до бреговете на нос Калиакра. Именно тогава турската армия на Хюсеин паша е разбита от руската ескадра, която е била водена от генерал Ушаков. Именно тази победа определя края на руско-турската война.

Паметник на генерал Ушаков

Паметник на генерал Ушаков

Споменавам това, защото през 2006 година, непосредствено пред входа на нос Калиакра е изграден внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков.

Легендите на нос Калиакра

Параклиса

Параклиса „Св.Никола“ и „Портата на 40те девици“

Съществуват различни легенди, най-ярките от които са две. Първата е за 40-те български девойки, които сплели косите си и скочили в морето. Те предпочели да спасят честта си, избирайки смъртта пред това да попаднат в ръцете на турците. Според легендата, най-красивата и най-смелата от тях се казвала Калиакра. Именно тя повела девойките към гибелта. Щом слънцето започнало да залязва момичетата скочили и се изгубили завинаги в необятната морска шир. В тяхна чест е издигната и „Портата на 40-те девици“, за да напомня за тяхната смелост и чистота.

Втората легенда е свързана с покровителят на моряците – Св.Никола. Смята се, че доато светецът бягал от турците, Бог удължавал земята под краката му и именно така се образувал носът. На мястото, където светецът бил заловен и убит има построен малък параклис, реставриран през 1993 година, носещ неговото име.

Музеят-пещера на нос Калиакра

Като тръгнете да се разхождате из това забележително място, следвайки пътя към края на носа, несъмнено ще преминете през музя на нос Калиакра, който е разположен в истинска пещера. В музея-пещера се съхраняват много интересни експонати, които са намерени на територията при извършването на археологически разкопки. Те разказват за историята на крепостта. Там можете да видите умален макет на нос Калиакра, различните музейни експонати, както и да ви бъде разказано за тях в беседа с екскурзовод.

Макет на нос Калиакра

Макет на нос Калиакра

С лодка или пък с каяк около нос Калиакра

Ако сте любители на различни видове прилючения със сигурност няма да съжалявате като посетите района на Каварна. Когато за първи път отидохме там бяхме впечатлени от това, че буквално шепа хора се опитват да развиват туризма в този район на България. И не просто се опитват, ами използват и едни от най-иновативните и обективни тенденции – работят с травъл блогъри, на които предлагат не само легло и храна, ами и преживявания. А именно преживяванията оставят следа в човека. Точно за това тази година се върнахме отново там, защото знаем, че там ще преживеем нещо интересно, за което ще запазим не само красиви снимки, но и красиви спомени.

Ние бяхме отседнали в село Българево, което е прекрасна отправна точка за много забележителни места в района на Каварна. Сутрин карахме колела до някое красиво място до морския бряг, откъдето посрещахме слънцето. Вечер се наслаждавахме на нощната фотография, а през деня активностите не спираха – обикаляхме забележителностите, карахме каяци, возихме се с лодка, снимахме ветрогенераторите и какво ли още не.

Ветрогенератори край Българево

Ветрогенератори край Българево

Ако искате да покарате каяци в морето или пък да се отдадете на по-лежерна морска разходка с лодка можете да се свържете с нашите гостоприемни приятели, които сме посочили в края на статията.

Каяк от плаж Болата при нос Калиакра

Каяк от плаж Болата при нос Калиакра

В повечето случаи хората остават ентусиазирани и запленени от морския каякинг, а за някои се превръща и в страст. Освен че карахме каяци около нос Калиакра, разгледахме отблизо подводните скални пещери с лодка Левана. В общи линии видяхме нос Калиакра и от сушата и от водата – впечатляващо и запомнящо се!

Какво да видите наоколо

В северните части на нашето Черноморие има много красиви места, които не са толкова познати. В случай, че имате малко време със сигурност отскочете до тези места:

  • Скалната арка край Тюленово
  • Археологически резерват Яйлата
  • Фарът в Шабла
  • Плажа на Крапец – за съжаление не успяхме да го посетим, но остава в списъка ни с места, които искаме да видим
  • Плаж Болата
  • Балчик – този път го пропуснахме, но скоро ще се отправим отново към северните части на Черно море

Със сигурност има още много какво да се види и ще се радваме ако имате идеи или любими места в района, да ги споделите с нас. Какво бихте ни препоръчали?

Компанията


Четете още:

🔴 Кондуктори продават билети в автобусите до летище "София"

🔴 ЖИВОТЪТ НА СЕЛО

🔴 3-те зодии, които ще открият любовта през ЮНИ





Източник: sunrisinglife





Коментари

горе