3 млн. евро откупи, 3 пръста и 1 ухо, 327 дни в плен, двама убити и умряла от рак = предсрочна свобода?!



Надяваме се Софийският апелативен съд да уважи нашия протест и да не допусне предсрочното освобождаване на Любомир Димитров и Ивайло Евтимов, заяви във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

“Най-малкото решението за освобождаването е неморално”, добави тя.

Както “24 часа” първи съобщи в понеделник, двама от страховитата банда на Наглите - Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца, който е подсъдим и за две убийства, се канят да излязат на свобода. Те са на крачка да напуснат затвора, след като Софийският градски съд (СГС) реши да ги освободи условно предсрочно.

Двамата се възползваха от промяна в закона, влязла в сила през февруари тази година, която дава възможност на затворниците сами да искат предсрочното си освобождаване. Това става, когато са излежали половината от наказанието си.

Работна група в

затвора изпраща

положително

становище

за Гребеца на 7 март.

То гласи, че са налице “както формалната предпоставка съгласно Наказателния кодекс – осъденият да е изтърпял фактически повече от половината от наложеното от съда наказание лишаване от свобода - 7 г. 2 м. и 28 дни, така и материалната предпоставка - осъденият е дал доказателства за своето поправяне”. Гребеца доказал, че се поправил, защото работил като лафкаджия и не е имал нарушения зад решетките.

Другият от Наглите - Ивайло Евтимов-Йожи, пък се трудел като чистач. Работната група в затвора изпраща в СГС отрицателно становище за него, защото той е рецидивист и не може да излиза на свобода, преди да е изтърпял две трети от наказанието, което е 18 г. Според говорителя на главния прокурор не е налице поправяна на двамата.

Наглите са

жестоки, дръзки

и безчовечни,

така ги описа в мотивите си съдия Виолета Магдалинчева от Софийския градски съд, която през 2012 г. прати в затвора за 18 г. Ивайло Евтимов-Йожи, Даниел Димитров-Релето и Прокопи Прокопиев-Културиста. Първоначално Любомир Димитров- Гребеца получи 15 г. решетки, после те бяха намалени на 10 г., защото бе направил самопризнания.

Близо 3 млн. евро, 327 дни в плен, три отрязани пръста, едно отрязано ухо, една починала от рак жена и двама убити - мозъкът на бандата Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров-Кунгфуто, който уж им е приятел. Това е равносметката от зловещата дейност на бандата, която отвлича 12 души и прави един неуспешен опит за похищение между 2007 и 2009 г.


Вижте графиката голяма тук

“Защо тези хора с дебели криминални досиета не лежат по-дълго при строг режим, а ги освобождават? Те са си платили. С нашите пари са си платили освобождаването”, каза по Нова тв Иван Киров, син на бизнесмена Киро Киров, който е една от жертвите на групата за отвличания.

Вестта, че двама от бандата могат да излязат на свобода, шокира жертвите и техните близки.

Според Иван Киров с подобни съдебни решения се толерират престъпниците, а примерните граждани се неглижират, с което се дава много лош пример за обществото.

“На мен държавата като примерен гражданин дава ли ми втори шанс? Страхувам се. Кой ще гарантира сигурността на семейството ми. Те могат да тръгнат да отмъщават”, добави Киров.

Бандата на Наглите се сформирала в една октомврийска вечер през 2007 г. на вечеря в дома на покойния Иван Пайнавелов-Сапата. Трупът му бе открит през 2010 г. в Плана планина. Подсъдим за убийството на Сапата е именно Любомир Димитров-Гребеца, който сега се кани да излиза на свобода.

Тогава на гости в дома на Пайнавелов се събират Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето, Любомир Димитров-Гребеца и Валентин Михайлов-Ихтиманския. По-късно Ихтиманския стана защитен свидетел по делото, а показанията му изиграха решаваща роля за осъдителните присъди на аверите му.

На въпросната сбирка шестимата решават да отвличат заможни хора и да искат откупи за свободата им.

И така се почва с отвличанията.

Първият похитен

е турският

бизнесмен,

вносител на швейцарски часовници Мехмед Чакър, който живее със семейството си в България. Той е пленен на 12 април 2007 г. Секунди след като паркира колата си на тиха уличка пред дома си в столичния квартал “Княжево”, Чакър е нападнат от няколко въоръжени мъже с черни дрехи и маски на главите.

Без да издадат звук, гангстерите заключват ръцете му с белезници и го мятат в тъмен бус. Като под индиго година по-късно те отвличат бившия президент на футболен клуб “Литекс” Ангел Бончев, после в плен попада и съпругата му Камелия Бончева, бизнесмените Киро Киров и Венислав Величков, 21-годишният тогава студент Илиян Цанев, 15-годишният ученик Джорджо Марков, синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус -Михаил.

Това са доказаните отвличания, за които Наглите получиха присъдите си.

Отвличанията са организирани перфектно. А екшъните не са запечатани нито от камери, нито от очевидци.

Жертвите са

държани при

изключително

нечовешки

условия -

вързани с белезници и окови и без възможност да удовлетворяват нормалните си житейски потребности. От мотивите към присъдите става ясно, че четиримата са безскрупулни хора, чиято комуникация с близките на похитените минава от поставяне на условия до жестоки закани за убийства.

За жестокостта на наглите свидетелства и факта, че без да им мигне окото, те режат два пръсна на Ангел Бончев, част от пръст на Михаил Краус и част от ухото на Венислав Величков. Смята се, че изпълнител на тази жестокост е Културиста. След пленничеството жертвите на Наглите до един изпадат в шок и признават, че и досега продължават да се страхуват за живота си.


Четете още:

🔴 Поне 5 неща, на които учат баба и дядо

🔴 Неморалната цена на здравето

🔴 Проф. Пламен Павлов: Кръвен данък не се дава при съжителство, а в робство





Източник: 24 часа





Коментари

горе