Над 100 гайдари ще се включат в концерт и шествие в памет на гайдаря Васил Бебелеков



​Над 100 гайдари ще се включат във Възпоменателен концерт и шествие в памет на един от най-големите гайдари на България – Васил Бебелеков. Те ще се състоят в Широка лъка на 29 юли. Участие ще вземат: Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив, Фолклорен ансамбъл „Пазарджик“, Фолклорен ансамбъл „Родопа“ –  Смолян, Гайдарски състав „101 каба гайди“ – Смолян,  Гайдарски състав към НЧ „Родопска просвета -1923“ –  Девин, Гайдарски състав „Кавадари“ –  Варна, самодейци от НЧ „Екзарх Стефан“ от село Широка лъка, Гайдарски състав „Дельо Хайдутин“ –  Рудозем.

Шествието ще тръгне в 16 часа от църквата „Успение Богородично“, село Широка, а в 17 часа в залата на НУФИ „Широка лъка“ ще започне концерта.

Васил Бебелеков е видна фигура сред бълграската имигрантска общност, пазител и разпространител на нашето културно наследство. Първият му учител е неговият дядо, който свири на каба гайда. Още на 11 години Васил става член на групата „100 каба гайди“ и от този момент момчето поема пътя на фолклорен музикант. Най-напред завършва средното музикално училище в Широка Лъка, след което е приет в Музикалната академия в Пловдив, която завършва с отличие.
Като член на ансамбъл „Тракия“ Васил участва в повече от 300 представления и разнася магията на нашата музикална традиция из Европа, Азия и Средния Изток. С ансамбъл „Филипополис“ покрай активната си сценична дейност, той записва много свои изпълнения и участва активно в предавания и студийни записи на Софийското национално радио и Радио Пловдив. Преди да емигрира за Съединените щати, Васил преподава дълги години в Средното музикално училище в Широка лъка.
След пристигането си в Америка, той е гостуващ преподавател във факултета по етнографска музика в Калифорнийския университет в Лос Анжелис / UCLA/. 


Четете още:

🔴 Бира "Петър Стойчев" е хит на пазара в Канада

🔴 Обърник за родопски юначета

🔴 Потресаваща изповед на една ученичка! Бедна съм, съученици ме тормозят, защото нямам скъп телефон и хубави дрехи..





Източник: Родопчани





Коментари

горе