Орфически мистерии събират гости от цялата страна в Триград



За пореден път в с. Триград ще се проведе празникът Орфически мистерии. Главен организатор и спонсор на събитието е Туристическо дружество “Орфей 1970“ - гр. Девин. Съорганизатори са Община Девин и кметство Триград. Събитието ще премине под патронажа на областния управител на област Смолян. Празникът по традиция съвпада със събора в селото и се провежда винаги в последната седмица на юли. Тази година датата е 29.07.


И тази година съборът ще даде възможност за изява на талантливите местни изпълнители от общината, които ще представят най-новата си програма пред гости от цялата страна. Празникът започва в 11 часа с поздрав за добре дошли от страна на домакините от НЧ "Изгрев 1921" от с. Триград. След официалното откриване програмата ще продължи с изпълнения на младата певица Вероника Начева, която ще изпълни емблематични родопски народни песни. Във фолклорния блок със свои изпълнения ще се представят самодейци от читалищата в селата Гьоврен, Лясково, Буйново, Брезе, както и формация "Девин денс" от гр. Девин. Тази година интерес към фолклорния събор проявиха много групи от цялата страна, които ще поздравят със свои изпълнения домакините и гостите. Програмата ще открият самодейците от НЧ "Разум" в с. Опицвет. Голяма част от участниците са носители на престижни награди от национални фестивали и конкурси.
В 18, 00 ч. започва спектакълът "Орфически мистерии" със специалното участие на обичаната българска певица Гуна Иванова. Празникът ще завърши с огнен спектакъл и дискотека под звездите.


Безспорни научни доказателства свидетелстват, че именно в тези земи е живял митичният Орфей. Легендата разказва, че в пещерата Дяволско гърло, която се намира в най-високата част на Триградското ждрело, той слязъл, за да търси своята любима Евридика в света на мъртвите. В пещерата могат да се видят скални феномени, които свидетелстват за пътешествието на Орфей и потвърждават легендата. Посетителите могат да видят образите на Евридика, Харон, кучето Цербер, Сизиф.

Амбицията на Туристическо дружество „Орфей 1970“ – Девин е да покаже на света уникалната природа на този край, да представи орфизма като духовно учение, родено в Родопа планина, да провокира учени, изследователи, художници, писатели към издирването и популяризирането на нови артефакти в района за развитие на културно-исторически туризъм.


Четете още:

🔴 Наша булка фантом завлече доверчив чужденец с над 30 бона

🔴 "Столипиново" отвръща на удара, най-голямото гето на Балканите вдига контрапротест

🔴 Над 100 гайдари ще се включат в концерт и шествие в памет на гайдаря Васил Бебелеков





Източник: Марица





Коментари

горе