Търновски лекари спасиха 16-годишно момче от Австрали



16-ГОДИШЕН АВСТРАЛИЕЦ БЕ СПАСЕН ОТ ЕКИП НА ПЪРВА ХИРУРГИЯ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА, НАУЧИ „БОРБА”. Тийнейджърът е опериран по спешност заради перитонит, получен вследствие на перфорация на апендикса. Момчето, което живее със семейството си в дряновското село Катранджии, постъпва в края на юни в инфекциозно отделение заради болки в корема и повръщане. След като е установено, че причината за състоянието му не е инфекция, е транспортиран до Нова болница, където веднага е вкаран в операционната зала. Перитонитът е остро възпалително заболяване на обвивката на коремните органи и вътрешната част на коремната стена и без незабавна лекарска помощ състоянието води до смърт.

„В момента момчето е добре, възстановява се и предстои скоро да бъде изписано”, обясни д-р Божидар Ангелов – началник на Първа хирургия, който го оперира.

През последните години търновските хирурзи отчитат значителен ръст на плановите операции през летния сезон. Причината за това е, че много от хората, работещи в чужбина, се прибират, за да се лекуват, тъй като някои са зад граница без осигуровки, а други, за да си спестят чакането. Такъв е и случаят на мъж, който живее и работи в Холандия, но се връща у нас, за да се оперира от херния.

„Макар че човекът работи легално и е осигурен, операцията му е насрочена за след пет месеца и затова решава да се върне тук, тъй като не се налага да чака”, разказа д-р Ангелов.

Весела БАЙЧЕВА


Четете още:

🔴 ЛИЛИ ИВАНОВА: АЗ СЪМ ОРИГИНАЛ, НЕ МОГА ДА БЪДА КОПИЕ

🔴 ВЕЛИКОЛЕПНО! Величественият Несебър, заснет от въздуха! Уникално! (ВИДЕО)

🔴 153 години от рождението на Учителя Дънов





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе